Ενέργεια

Ακριβότερη αγορά στην Ευρώπη η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος - Οι αιτίες

Ακριβότερη αγορά στην Ευρώπη η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος - Οι αιτίες

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου από το οποίο βεβαίως εξαρτάται η τιμή του ηλεκτρισμού, οι αναλυτές παρά την αποκλιμάκωση παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί

Οι υψηλές εισαγωγές και η αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής δίνουν το στίγμα για μια ακόμη ημέρα στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η οποία και σήμερα (3/11) είναι η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης με 194,12 ευρώ/MWh.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο η οποία και καθορίζει την οριακή τιμή του συστήματος, γίνεται με βάση τις τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνονται ακόμη οι μειώσεις στην τιμή του TTF το οποίο για κάποιο διάστημα κινήθηκε γύρω από τα 100 ευρώ/MWh.
Πάντως τις τελευταίες ημέρες το ΤΤF κερδίζει και πάλι έδαφοςκαι κινείται πάνω από τα 120 ευρώ/MWh. Χθες, το TTF σε ότι αφορά το συμβόλαιο Δεκεμβρίου έκλεισε στα 125,100 ευρώ/MWh (0,606%).

Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκε στα 194,12 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα ενώ η συμμετοχή του φυσικού αερίου, έφθασε στο 36,2% του ηλεκτροπαραγωγικού μίγματος και οι εισαγωγές το 26,2%. Το μερίδιο των ΑΠΕ ήταν στο 23,4%, του λιγνίτη στο 8,9% και των υδροηλεκτρικών στο 2,5%, ενώ η Κρήτη συμμετείχε με 2,2% στη συμβατική παραγωγή και 0,5% στις ΑΠΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσο η ελληνική αγορά παραμένει ακριβότερη από τις γειτονικές διασυνδεδεμένες αγορές τόσο θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι εισαγωγές λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένο το Target Model που προβλέπει ότι η ενέργεια ρέει από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη αγορά. Ο μόνος περιορισμός είναι οι τεχνικές δυνατότητες μεταφοράς ρεύματος από τις διασυνδέσεις.

Στην Ιταλία, όπου λειτουργεί η μία από τις δύο συζευγμένες με την Ελλάδα αγορές η μέση τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώνεται για σήμερα στα 190,95 ευρώ/MWh (44,5%), που είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ μετά την ελληνική πρωτιά με τα 194,12 ευρώ/MW. Στην επίσης συζευγμένη βουλγαρική αγορά η μέση τιμή ήταν τα 181,36 ευρώ/MWh (-2,11%). Στη Γερμανία η αντίστοιχη τιμή διαμορφώθηκε στα 178,54 ευρώ/MWh (73,3%), στη Φινλανδία μόλις στα 58,59 ευρώ/MWh (-36%) και στη Γαλλία στα 186,15 ευρώ/MWh. To ιβηρικό μοντέλο (Ισπανία και Πορτογαλία) με το πλαφόν στην τιμή αερίου ηλεκτροπαραγωγής αποδίδει για σήμερα μέση τιμή 150,44 ευρώ/MWh.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου από το οποίο βεβαίως εξαρτάται η τιμή του ηλεκτρισμού, οι αναλυτές παρά την αποκλιμάκωση παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Μία σειρά από παράγοντες, όπως οι σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες στη Βόρεια και τη Κεντρική Ευρώπη, η πλήρωση των αποθηκών στο 90%, τα πλοία που μεταφέρουν LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και “κάνουν ουρά” έξω από τις δεξαμενές αποθήκευσης- επαναεριοποίησης περιμένοντας να βρουν την κατάλληλη χρονοθυρίδα εκφόρτωσης, έχουν χαλαρώσει σημαντικά την πίεση στις τιμές. Όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αύριο.

Μία επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη ή στην Ασία, μία απότομη απόσυρση των αποθεμάτων και ένας διαγκωνισμός μεταξύ κρατών και εταιριών για την αναπλήρωσή τους - όπως συνέβη τους προηγούμενους μήνες, μπορεί και πάλι να οδηγήσει στην εκτίναξη της τιμής.

Άλλωστε η Ευρώπη κινείται όπως σε όλα τα μείζονα θέματα με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και έτσι η πιθανότητες λήψης μέτρων για τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου είναι μάλλον περιορισμένες. Η Ολλανδία, η χώρα που φιλοξενεί το trading του ΤΤF, ήταν αρχικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιρετικά αρνητική στην επιβολή οποιουδήποτε περιορισμού. Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη αναφορά του προέδρου της ΡΑΕ Θανάση Δαγούμα ότι η μόνιμη επωδός των Ολλανδών ήταν : “Let the market work”, αφήστε την αγορά να δουλέψει. Όπως είπε μόνον το πολύ τελευταίο χρονικό διάστημα, όταν το ολλανδικό hub άρχισε να νιώθει την αμφισβήτηση από την αντίστοιχη βρετανική αγορά, το ΝΒΡ, ενώ παράλληλα αυξανόταν και ο αριθμός των χωρών που επιζητούσαν την επιβολή κάποιων ορίων στις διακυμάνσεις, η Χάγη δέχθηκε να συζητήσει το θέμα, με τον αρμόδιο Ολλανδό υπουργό να προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με τον ομόλογό του υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και μαζί με άλλες τρεις χώρες να καταλήγουν σε μία κοινή επιστολή προς τις Βρυξέλλες.

Το κείμενο περιλάμβανε αναφορές στο “corridor” τιμών, δηλαδή σε μία ζώνη διακύμανσης και σε κάποιους μηχανισμούς “circuit breakers”, κάτι σαν “κόφτες” τιμών στις απότομες ενδοημερήσιες διακυμάνσεις. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να εξειδικευτούν από την Κομισιόν η οποία στην τελευταία Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας άνοιξε ένα άλλο μείζον ζήτημα αυτό του διαχωρισμού των αγορών και αναμένονται οι προτάσεις της για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης