Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βοσνία: Στροφή των καταναλωτών στην ηλεκτρική ενέργεια - Έρχονται περικοπές στις εξαγωγές

Βοσνία: Στροφή των καταναλωτών στην ηλεκτρική ενέργεια - Έρχονται περικοπές στις εξαγωγές

Εξάγει περίπου το 25% της ηλεκτρικής της ενέργειας, η οποία παράγεται κυρίως με τοπικά παραγόμενο άνθρακα ή από υδροηλεκτρικούς σταθμούς

 

Η Βοσνία, ο μοναδικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας των Βαλκανίων, ενδέχεται να αναγκαστεί να περικόψει τις εξαγωγές καθώς οι Βόσνιοι στρέφονται στην επιδοτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση μετά την άνοδο των τιμών για άλλα καύσιμα, όπως φυσικό αέριο, καυσόξυλα και πέλλετ ξύλου.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στη Βοσνία επιδοτούνται από το κράτος και είναι το ένα δέκατο των τιμών της διεθνούς αγοράς. Αντίθετα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σχεδόν 100% από τον περασμένο χειμώνα, ακολουθώντας κυρίως τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.
Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι στρέφονται σε ηλεκτρικές θερμάστρες λόγω της επιδοτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη μπορεί να σταματήσει τις εξαγωγές εάν αυτή η διαδικασία συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα", δήλωσε ο Edhem Bicakcic, πρόεδρος του βοσνιακού κλάδου του Διεθνούς Συμβουλίου για Μεγάλα Ηλεκτρικά Συστήματα (CIGRE).
"Δεν είναι λογικό ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση είναι φθηνότερη από τη θέρμανση από καύσιμα pellet ή καυσόξυλα", είπε ο Bicakcic.

Η Βοσνία εξάγει περίπου το 25% της ηλεκτρικής της ενέργειας, η οποία παράγεται κυρίως με τοπικά παραγόμενο άνθρακα ή από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε περισσότερα από 900 εκατομμύρια μάρκα Βοσνίας (450 εκατομμύρια δολάρια) και αντιστοιχούσαν στο 7% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας πήγαν στις γειτονικές χώρες Κροατία, Σερβία και Σλοβενία, οι οποίες θα επηρεαστούν εάν η Βοσνία διακόψει την παροχή, δήλωσε ο Ahmed Egrlic, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Εξωτερικού Εμπορίου της Βοσνίας.
Ο Egrlic, είπε επίσης ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Βοσνίας δεν έχει σχεδιαστεί για υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά και μια μαζική αλλαγή σε ηλεκτρικές συσκευές για θέρμανση θα μπορούσε να καταστρέψει το σύστημα.

Απώλειες εσόδων για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναμένεται επίσης να χάσουν, καθώς το άλμα στις επιδοτούμενες εγχώριες πωλήσεις αφαιρεί εκατοντάδες εκατομμύρια μάρκα από εξαγωγικά έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των ξεπερασμένων εργοστασίων με καύση άνθρακα και για την κατασκευή εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου.

Η εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Elektrokrajina Banja Luka πρότεινε στις αρχές και την κοινή επιχείρηση Elektroprivreda RS (ERS) να επιδοτηθεί η θέρμανση με χρήση βιομάζας.
Ολόκληρες πολυκατοικίες στην πόλη της Μπάνια Λούκα ακύρωσαν τους λογαριασμούς θέρμανσης βιομάζας λόγω υψηλών λογαριασμών.

«Οι επιδοτήσεις (βιομάζας) θα αποδώσουν λόγω των τεράστιων διαφορών μεταξύ των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στις διεθνείς αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και εκείνων για τα νοικοκυριά», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Elektrokrajina, Predrag Klincov.

Εξήγησε ότι στις διεθνείς αγορές οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορούν να πουλήσουν ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή που προβλέπεται να φτάσει τα 900 ευρώ/MWh το χειμώνα, ενώ τα νοικοκυριά πληρώνουν τώρα μόλις 30 ευρώ/MWh.

«Για κάθε κιλοβάτ/ώρα ενέργειας που δαπανάται για θέρμανση, το ERS θα έχει άμεση απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων μάρκα μόνο στη Μπάνια Λούκα», είπε ο Klincov.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης