Ενέργεια

Αγωνία στη Γαλλία μετά το κλείσιμο των πυρηνικών της EDF - Στα ύψη η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

Αγωνία στη Γαλλία μετά το κλείσιμο των πυρηνικών της EDF - Στα ύψη  η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

Στα 930 ευρώ/MWh εκτοξεύθηκε η τιμή του συμβολαίου επόμενου μήνα

 

Το γαλλικό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας επόμενου μήνα έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 930 EUR/MWh την Παρασκευή, καθώς η εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF παρέτεινε τις διακοπές λειτουργίας του αντιδραστήρα κατά τρεισήμισι μήνες και μείωσε τον στόχο της πυρηνικής παραγωγής για το 2022 κατά 5%.

Το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου εκτινάχθηκε σε ένα ενδοημερήσιο υψηλό των 930 ευρώ/MWh, το υψηλότερο επίπεδο επόμενου μήνα που καταγράφηκε ποτέ σε κυλιόμενη βάση, με την τελευταία φορά να έχει ενισχυθεί κατά 49,78 ευρώ στα 870 ευρώ/MWh.

Εν τω μεταξύ, ο Ιανουάριος διαπραγματεύεται στα 1.125,50 ευρώ/MWh, σημειώνοντας άνοδο 76,30 ευρώ σε σχέση με τον χθεσινό διακανονισμό μετά την προηγούμενη εκτίναξη στα 1.300 ευρώ/MWh, με το πρώτο τρίμηνο να είναι υωηλότερα κατά 69,18 ευρώ στα 865 ευρώ/MWh, έχοντας κορυφωθεί νωρίτερα στα 930 ευρώ/MWh.
Το συμβόλαιο του Ιανουαρίου έφτασε σε υψηλό ρεκόρ 2.096,24 ευρώ/MWh τον Αύγουστο.
« Υπήρξε λίγος πανικός το πρωί», είπε ένας Ολλανδός trader σύμφωνα με το Montel. «Δεν υπάρχει καλό επίπεδο εμπιστοσύνης στις προβλέψεις της EDF γιατί αναθεωρούνται προς τα κάτω κάθε φορά», επεσήμανε άλλος trader.
«Όσο περισσότερο μειώνετε τις προβλέψεις παραγωγής βραχυπρόθεσμα, τόσο περισσότερο αυξάνετε το ασφάλιστρο κινδύνου για τις επόμενες περιόδους».
Αυτό αντικατοπτρίστηκε στο γεγονός ότι το συμβόλαιο του πρώτου τριμήνου εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 100 ευρώ, παρόλο που καμία από τις ανακοινώσεις της EDF δεν αφορούσε αυτό το τρίμηνο, πρόσθεσε.

Κίνδυνος έλλειψης εφοδιασμού

«Οι ανακοινώσεις της EDFαυξάνουν τον κίνδυνο έλλειψης πυρηνικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Emmanuel Sire, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων SirEnergies.

«Παρά όλες τις προσπάθειες για την αύξηση του πυρηνικού εφοδιασμο, η ασφάλεια έχει προτεραιότητα έναντι του κινδύνου διακοπής ρεύματος», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η κρατική EDF ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να παρατείνει τις διακοπές σε επτά αντιδραστήρες εν μέσω συνεχιζόμενων ανιχνεύσεων διάβρωσης και επισκευών .
Κατά συνέπεια, μείωσε τον ετήσιο στόχο παραγωγής της κατά 5%.

«Το χαμηλότερο άκρο του στόχου πυρηνικής παραγωγής της EDF θα σήμαινε άλλους τέσσερις αντιδραστήρες λιγότερους από ό,τι στην τρέχουσα περίοδο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», εκτιμά trader.
«Εάν υπάρχει αβεβαιότητα για τον Δεκέμβριο, η αγορά πιστεύει ότι δεν θα είναι διαφορετικά τον Ιανουάριο».

Ωστόσο, «στο τέλος, ούτως ή άλλως όλα εξαρτώνται από τον καιρό», καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αύξησαν τη ζήτηση ενέργειας, επεσήμανε.

Επιπλέον, ενώ η γαλλική πυρηνική παραγωγή ήταν πολύ χαμηλή, η ικανότητα διασύνδεσης δεν ήταν απεριόριστη όσον αφορά τις εισαγωγές, «πράγμα που υποδηλώνει κίνδυνο για υψηλές τιμές σε περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει σημαντικά», δήλωσε ο Jean-Paul Harreman, διευθυντής της EnAppSys.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης