Τελευταία Νέα

TotalEnergies, Shell, BP: Τα φιλόδοξα σχέδια στις ΑΠΕ

TotalEnergies, Shell, BP: Τα φιλόδοξα σχέδια στις ΑΠΕ
Απώτερος στόχος των ενεργειακών κολοσσών η μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies προηγήθηκε των ανταγωνιστών της Shell και της BP  στον αγώνα για τη δημιουργία μιας επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Reuters.

Η BP, η Shell και η TotalEnergies έχουν εκπονήσει φιλόδοξα σχέδια για να στραφούν προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις εκπομπές θερμοκηπίου στο καθαρό μηδέν.

Tα σχέδια

Η TotalEnergies είχε χαρτοφυλάκιο 7,4 GW καθαρής εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πέρσι, έκανε συνεργασία με τον ινδικό Όμιλο Adani, ύψους 2 δις. δολ. και επίσης απέκτησε το 50%  της Clearway, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΠΑ.

Η BP, συγκριτικά, έχει μέχρι στιγμής δημιουργήσει 2 GW λειτουργικής δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην απόκτηση του 50% της Lightsource BP, ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.

Η καθαρή χωρητικότητα της Shell είναι ελαφρώς υψηλότερη στα 2,2 GW, με εξαγορές που περιλαμβάνουν τον αμερικανικό παραγωγό Savion και την ινδική πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Sprng Energy νωρίτερα φέτος.

Οι στόχοι

Η TotalEnergies στοχεύει να έχει 100 GW ακαθάριστης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, ενώ η BP στοχεύει 50 GW καθαρών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Shell δεν έχει θέσει στόχο χωρητικότητας, αλλά σκοπεύει να ανταλλάξει 530 ΤWh ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η TotalEnergies μείωσε επίσης το χρέος της γρηγορότερα από τους δύο ανταγωνιστές της και θα μπορούσε να είναι καθαρή χωρίς χρέος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δίνοντάς της μεγαλύτερη ευελιξία για επενδύσεις και εξαγορές.

Παράλληλα, οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί από τις αυξανόμενες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's τόνισε ότι αυτή η αλλαγή θα φέρει τις εταιρείες σε άμεσο ανταγωνισμό με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. «Η ικανότητα της BP, της Shell και της TotalEnergies να βελτιώνουν τις αποδόσεις μέσω του μείγματος χρηματοδότησης και του μάρκετινγκ μεταξύ άλλων, είναι το κλειδί των επιτυχιών» τόνισε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης