Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κομισιόν: Αδύνατο το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου με τα κριτήρια που ζητήθηκε

Κομισιόν: Αδύνατο το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου με τα κριτήρια που ζητήθηκε

Οι εκπρόσωποι των 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα την επόμενη Παρασκευή 18 Νοεμβρίου

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στις 27 χώρες μέλη της σε σεμινάριο τη Δευτέρα ότι δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που δεν θα επηρεάζει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ή την ασφάλεια του εφοδιασμού, ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Μετά από μεγάλη διαμάχη σε μια ολονύχτια σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να αναθέσουν στην εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα προσωρινό πλαίσιο στην ΕΕ για να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να δημιουργήσει έναν προσωρινό διάδρομο τιμών συναλλαγών φυσικού αερίου για μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

Αλλά ένας συμβιβασμός μεταξύ εκείνων όπως η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο που θέλουν ένα ανώτατο όριο, και το στρατόπεδο υπό την ηγεσία της Γερμανίας που αντιτίθεται σε αυτό σημαίνει ότι επισυνάπτονταν πρόσθετοι όροι, δηλαδή ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης αερίου ή να προκαλέσει τους παραγωγούς να αναδρομολογήσουν τις προμήθειες αλλού.

«Τώρα, η Κομισιόν είπε ότι είναι αδύνατο να υπάρχει ανώτατο όριο που να πληροί αυτά τα κριτήρια», επεσήμανε διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι οι εθνικοί απεσταλμένοι των 27 χωρών-μελών της ΕΕ στο κέντρο του μπλοκ οι Βρυξέλλες θα το συζητήσουν την επόμενη Παρασκευή.

Το θέμα έχει διχάσει τις χώρες της ΕΕ εδώ και μήνες, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια οξεία ενεργειακή κρίση που οδηγεί σε υψηλό πληθωρισμό και απειλεί με ύφεση στο μπλοκ.

Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς και απειλές για μπλόκο

Άλλος διπλωμάτης είπε ότι η Κομισιόν αντ' αυτού προσέφερε έναν εθελοντικό «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς» που δεν προχώρησε αρκετά για τις χώρες που απαιτούσαν ανώτατο όριο για να περιορίσουν άμεσα τις αυξήσεις των τιμών. Οι διπλωμάτες δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσε ο μηχανισμός.

Και οι δύο πηγές δήλωσαν ότι έως και 15 χώρες που απαιτούν ανώτατο όριο απειλούν να μπλοκάρουν άλλα στοιχεία της ενεργειακής συμφωνίας των ηγετών τον Οκτώβριο - που περιλαμβάνει επίσης την έναρξη κοινών αγορών και την επεξεργασία ενός νέου σημείου αναφοράς τιμών - για όσο διάστημα η Επιτροπή δεν παρουσιάζει πρόταση για σταθερό ανώτατο όριο.

«Ήταν πολύ απογοητευτικό», είπε ο δεύτερος διπλωμάτης. «Ίσως η Γερμανία και η Ολλανδία να πήραν πολλές παραχωρήσεις για να μειώσουν το ανώτατο όριο, αλλά η ιδέα του ανώτατου ορίου εξακολουθεί να υπάρχει στην απόφαση της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ».

Ενώ η ιδέα του «μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς» έπεσε κάτω από τις προσδοκίες όσων ήθελαν να παρέμβουν αποφασιστικά στις τιμές της αγοράς, προκάλεσε παράλληλα μια προειδοποίηση από την Europex, την ένωση ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενέργειας.

«Ανησυχούμε ότι ο μηχανισμός... θα οδηγήσει σε επιδείνωση της ασφάλειας του εφοδιασμού και σε κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε η Europex σε ανακοίνωση.

Μετά από μια έντονη συνάντηση των 27 εθνικών πρεσβευτών στην ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ πρόκειται να συζητήσουν το θέμα στις 24 Νοεμβρίου.

Εάν μια συμφωνία για το ανώτατο όριο του φυσικού αερίου παραμείνει αδιευκρίνιστη, το θέμα θα επανέλθει στην επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ να αναμένεται στις 15 έως τις 16 Δεκεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης