Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

COP27: Φτωχοί VS Πλούσιοι - Οι ρυπαίνοντες πρέπει να πληρώσουν για την κλιματική αλλαγή

COP27: Φτωχοί VS Πλούσιοι - Οι ρυπαίνοντες πρέπει να πληρώσουν για την κλιματική αλλαγή

Τα νησιωτικά έθνη ζητούν παγκόσμιο φόρο άνθρακα

 

Ηγέτες από φτωχές χώρες επέκριναν τις πλούσιες κυβερνήσεις και τις εταιρείες πετρελαίου για την υπερθέρμανση του πλανήτη, στις ομιλίες τους την Τρίτη στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο απαιτώντας να πληρώσουν για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις οικονομίες τους.

Μικρά νησιωτικά κράτη που ήδη πλήττονται από ολοένα και πιο βίαιες θύελλες των ωκεανών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κάλεσαν τις πετρελαϊκές εταιρείες να ξεπληρώσουν μερικά από τα τεράστια πρόσφατα κέρδη τους, ενώ τα αναπτυσσόμενα αφρικανικά κράτη ζήτησαν περισσότερα διεθνή κεφάλαια για προσαρμογή.

"Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζει να κερδίζει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε κέρδη καθημερινά", δήλωσε ο Gaston Browne, πρωθυπουργός της Αντίγκουα, μιλώντας στο συνέδριο εκ μέρους της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Πολιτειών.

«Είναι καιρός αυτές οι εταιρείες να υποχρεωθούν να πληρώσουν παγκόσμιο φόρο άνθρακα στα κέρδη τους ως πηγή χρηματοδότησης για τις ζημιές», είπε. «Ενώ κερδίζουν, ο πλανήτης καίγεται».

Η Nikenike Vurobaravu, πρόεδρος του νησιωτικού έθνους του Βανουάτου, ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών δεν θα παραβιάζονται από τα έθνη που υστερούν στην κλιματική αλλαγή.

Τα σχόλια αντανακλούσαν την ένταση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών, καθώς οι εκπρόσωποι παρακολούθησαν τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης του ΟΗΕ στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.

Μείωση εκπομπών

Οι πλούσιες δυτικές χώρες τείνουν να είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της μείωσης των εκπομπών, αλλά είναι επίσης αυτές που έχουν συμβάλει με τα περισσότερα αέρια θερμοκηπίου μετά από περισσότερο από έναν αιώνα εκβιομηχάνισης που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα.
Τα κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη βιομηχανία πετρελαίου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο -η οποία έχει αναστατώσει τις αγορές και έχει διαταράξει τον εφοδιασμό- έχει εξοργίσει επίσης τις κυβερνήσεις παγκοσμίως που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και τον αχαλίνωτο καταναλωτικό πληθωρισμό.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτό το μήνα είπε ότι η βιομηχανία είχε «πολεμικά κέρδη» και πρότεινε έναν απροσδόκητο φόρο, μια ιδέα που έχει λίγες πιθανότητες να περάσει από ένα διχασμένο Κογκρέσο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη επιβάλει φόρο απροσδόκητων κερδών στους παραγωγούς πετρελαίου, με τα έσοδα να προορίζονται για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών.

Ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Macky Sall είπε στο συνέδριο ότι οι φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής χρειάζονται αυξημένη χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες για προσαρμογή στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής και ότι θα αντισταθούν στις εκκλήσεις για άμεση μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα.

"Ας είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε υπέρ της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά εμείς οι Αφρικανοί δεν μπορούμε να δεχτούμε να αγνοηθούν τα ζωτικά μας συμφέροντα", είπε.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα Xie Zhenhua δήλωσε την Τρίτη ότι το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να επιτύχει την ουδετερότητα του άνθρακα στην χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο και πίστευε ότι η πολυμέρεια και η συνεργασία είναι το κλειδί για την επίλυση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

«Ανεξάρτητα από το πόσο αλλάζει το εξωτερικό περιβάλλον και όσες προκλήσεις κι αν αντιμετωπίζουμε, η Κίνα έχει σταθερή αποφασιστικότητα να επιτύχει αυτό το όραμα της ουδετερότητας του άνθρακα», είπε στους αντιπροσώπους.

Οι οικοδεσπότες των συνομιλιών για το κλίμα COP27 ξεκίνησαν την Τρίτη ένα παγκόσμιο σχέδιο για να βοηθήσουν τις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου να αντέξουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων στόχων για βιώσιμη καλλιέργεια, μείωση των παράκτιων πλημμυρών και πρόσβαση σε καθαρές εστίες μαγειρέματος.

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εν τω μεταξύ, είπε στο Reuters ότι στόχευε να αναζωογονήσει τις διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια περιβαλλοντική εμπορική συμφωνία ως μέρος των προσπαθειών να δοθεί στην εποπτική αρχή εμπορίου μεγαλύτερος ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy είπε στους αντιπροσώπους της διάσκεψης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποσπάσει την προσοχή των παγκόσμιων κυβερνήσεων από τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ενίσχυσε τη ζήτηση για άνθρακα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για το κλίμα χωρίς την ειρήνη», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης