Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

COP27 : Τα 6 βασικά σημεία της Διάσκεψης σύμφωνα με το Recharge - «Ο κόσμος αλλάζει, το ίδιο και οι ήρωές του»

COP27 : Τα 6 βασικά σημεία της Διάσκεψης σύμφωνα με το Recharge - «Ο κόσμος αλλάζει, το ίδιο και οι ήρωές του»
Ο Darius Snieccus, αρχισυντάκτης του Recharge, εξηγεί πώς το COP27 έχει ελάχιστες πιθανότητες να αλλάξει την κατεύθυνση του ταξιδιού στον τρέχοντα «δρόμο προς την κλιματική κόλαση»

Σε εξέλιξη (6-18/11) βρίσκεται η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, γνωστή και ως COP27, για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Το Rechargenews καταγράφει και επιλέγει τα όσα σημαντικά συζητήθηκαν και εξετάστηκαν τις πρώτες επτά μέρες της Διάσκεψης, με τις ΑΠΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο.

1: Οffshore αιολικά και υδρογόνο μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

Η ΕΕ θα υπογράψει τουλάχιστον τρεις συμφωνίες πράσινης υδρογόνου στο COP27.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποίησε έξυπνα την εν λόγω Διάσκεψη για να ενισχύσει τις επιλογές της για πράσινη προμήθεια υδρογόνου Ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) Ursula von der Leyen ενίσχυε δυναμικά τους πιθανούς προμηθευτές πράσινου υδρογόνου, συνάπτονταν συμφωνίες με πολλά υποψήφια κράτη παραγωγής H2 από ανανεώσιμες πηγές.

2: Ο Irena καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να κλείσουν το χάσμα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Σε μια εποχή που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να δούμε ταχεία εφαρμογή, καλώ τους παγκόσμιους ηγέτες να κλείσουν επειγόντως το χάσμα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επιδίωξη ανθεκτικότητας, ενεργειακής ασφάλειας και οικονομιών χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Irena, Francesco La Camera. Μάλιστα, μόνο 12 χώρες έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής για ένα ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό τους μείγμα.

866_1.JPG

3: «Ο κόσμος αλλάζει – το ίδιο και οι ήρωές του»

Το να στέκεσαι «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» είναι ανεπαρκές ως μοχλός αλλαγής. Πρέπει να διερευνήσουμε τι σημαίνει να είσαι «ήρωας» για να βρούμε λύσεις στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή. Σε αυτά τα λόγια συμπυκνώνεται το μήνυμα της Rana Adib, η οποία είναι εκτελεστική διευθύντρια στο διεθνές δίκτυο REN21.

Σύμφωνα με την ίδια, ο κόσμος έπρεπε να εξερευνήσει ασυνήθιστες οδούς για να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, φωτοβολταϊκών αλλά και η δημιουργία δικτύων.

4: Η Masdar των ΗΑΕ σχεδιάζει μεγάλο έργο αιολικής ενέργειας 10 GW στην Αίγυπτο

Η εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar με έδρα το Άμπου Ντάμπι αποκάλυψε σχέδια για την κατασκευή αιολικού πάρκου 10 GW στην Αίγυπτο. Το νέο έργο είναι το μεγαλύτερο που έχει ακόμη προγραμματιστεί στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό του και θα είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ο υπουργός βιομηχανίας των ΗΑΕ, Sultan Ahmed Al Jaber, δήλωσε: «Η κλίμακα αυτού του μεγάλου έργου αποτελεί απόδειξη των φιλοδοξιών των ΗΑΕ και της Δημοκρατίας της Αιγύπτου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

5: Δημιουργία κοινοπραξίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πέντε άλλες χώρες υπέγραψαν το νέο βιομηχανικό όργανο που υποστηρίζεται από την Irena και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας. Ο Mads Nipper, Διευθύνων Σύμβουλος της Orsted, δήλωσε: «Η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει την κλίμακα να επιταχύνει τη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να αποφέρει οφέλη τόσο στον πλανήτη μας, στην οικονομία μας και στις τοπικές κοινότητες

6: «Δίκαιη μετάβαση»

Ο Darius Snieccus, αρχισυντάκτης του Recharge, εξηγεί πώς το COP27 έχει ελάχιστες πιθανότητες να αλλάξει την κατεύθυνση του ταξιδιού στον τρέχοντα «δρόμο προς την κλιματική κόλαση». Αυτό γιατί μια αληθινά «δίκαιη μετάβαση» θα είναι ο θεμέλιος λίθος για τη σωτηρία του κλίματος

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης