Τελευταία Νέα

Recharge: Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα υπεράκτια αιολικά

Recharge: Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα υπεράκτια αιολικά
Δύσκολα τα δεδομένα για την ανάπτυξη της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών σε ΗΠΑ και Ιαπωνία

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίστηκε στη Διάσκεψη για το Κλίμα (COP27) στην Αίγυπτο από τους συμμετέχοντες η υπεράκτια αιολική ενέργεια και οι προοπτικές της για να καταστούν ο βασικός κινητήρας της ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με το Recharge.

Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, φαίνεται ότι η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τα συστήματα ηλεκτρισμού που κυριαρχούνται από τις ΑΠΕ να εξισορροπήσουν την παροχή και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με οικονομικά αποδοτικό τρόπο  

Η επιβεβαίωση του διαφαινόμενου χάσματος μεταξύ φιλοδοξίας και ρεαλισμού ήρθε με νέες προβλέψεις από το «The Renewables Consulting Group» που κυκλοφόρησε για το COP27. Προβλέπεται ότι μόνο τρία από τα 15 έθνη θα πετύχουν τους υπεράκτιους αιολικούς στόχους τους το 2030. Σημειώνεται ότι στη Διάσκεψη, εννέα ακόμα έθνη υπέγραψαν την Παγκόσμια Συμμαχία Offshore Αιολικών (Global Offshore Wind Alliance/GOWA).

Οι προκλήσεις

Δύο από τις νέες χώρες που εντάχθηκαν στην GOWA ήταν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Το Recharge κατέγραψε τις βασικές δυσκολίες και προκλήσεις, με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες αυτές οι δύο αγορές.

Η Avangrid που ελέγχεται από την Iberdrola και η Shell-Ocean Winds JV Mayflower στη Μασαχουσέτη έχουν σοβαρές ανησυχίες για την υλοποίηση κάποιων φιλοδοξιών που είχαν τεθεί κάτω από πολύ διαφορετικές οικονομικές συνθήκες πριν το ξέσπασμα των σημερινών κρίσεων.  Αυτό γιατί η βιωσιμότητά τους απειλείται σοβαρά από τον πληθωρισμό και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αισιόδοξη νότα σημειώθηκε με την RWE, η οποία κέρδισε τον τελευταίο μεγάλο ολλανδικό διαγωνισμό με τις ΑΠΕ στο επίκεντρο.

Οι ταραχώδεις εποχές των πράσινων γιγάντων

Περισσότεροι από τους μεγαλύτερους παίκτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο αποκάλυψαν αυτή την εβδομάδα οικονομικά αποτελέσματα ή νέα στρατηγικά σχέδια για την αγορά, υπογραμμίζοντας τις ταραχώδεις οικονομικές συνθήκες στις οποίες βρίσκονται.

Ο γίγαντας OEM ανεμογεννητριών Siemens Gamesa, που πλήττεται από την παγκόσμια οικονομία και άλλα εσωτερικά ζητήματα, σημείωσε ζημία που πλησίαζε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η Iberdrola δήλωσε ότι περιορίζει τους στόχους ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δίνει έμφαση στο ασφαλέστερο έδαφος των δικτύων καθώς κινείται για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η αδειοδότηση νέων έργων στην Ευρώπη αναφέρθηκε ως αγκάθι τόσο από τη Siemens Gamesa όσο και από την Iberdrola. Θετικό σημάδι βέβαια, τα νέα επικαιροποιημένα σχέδια της ΕΕ στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων, που χαιρέτισε με σημερινή της ανακοίνωση και η ΕΛΕΤΑΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης