Διεθνή

Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας- Προβοκάτσια καταγγέλλει η Μόσχα

Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας- Προβοκάτσια καταγγέλλει η Μόσχα

 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Απίστευτα ανησυχητικές» οι αναφορές από την Πολωνία- Ζελένσκι: Σημαντική κλιμάκωση- 'Εκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο στην Πολωνία- Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Μόσχα διαψεύδει τις αναφορές για ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία, καταγγέλλει «προβοκάτσια»

«Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που συγκλόνισε σήμερα το χωριό Przewodow στην ανατολική Πολωνία, σε μικρή απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα.

Ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ZET είχε αποδώσει νωρίτερα την έκρηξη σε «αδέσποτους» πυραύλους, στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε επίσης πληροφορίες αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών - τον οποίο δεν κατονόμασε - ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους.


Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο

Οι αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι «απίστευτα ανησυχητικές», δήλωσε απόψε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποσαφηνίσει τι ακριβώς συνέβη προτού εξετάσει τις επόμενες ενέργειές της. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε επαφές με τα υπουργεία Εξωτερικών συμμαχικών χωρών και συνεργάζεται στενά με την πολωνική κυβέρνηση, είπε ο Πατέλ σε συνέντευξη Τύπου.
Σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης, δηλώνει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία, έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ, ενέργεια που συνιστά "σημαντική κλιμάκωση" της σύγκρουσης.

"Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν την Πολωνία", δήλωσε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει τη βραδινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του. Δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για τα πλήγματα αυτά.

Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν περιορίζονται στην Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα υποστηρίζει πάντα την Πολωνία.

"Όσο περισσότερο η Ρωσία αισθάνεται την ατιμωρησία, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για όποιον βρίσκεται εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων. Να εκτοξεύονται πύραυλοι σε έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ! Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να αναληφθεί δράση", δήλωσε ο Ζελένσκι.
Ολλανδία: "Σοβαρές" οι αναφορές για πυραύλους που έπληξαν την Πολωνία, δηλώνει ο πρωθυπουργός Ρούτε

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι οι αναφορές για πυραύλους που έπληξαν την Πολωνία είναι "σοβαρές" και καθιστούν πολύ σημαντικό να καθοριστεί τι συνέβη.

"Σοβαρές αναφορές για πυραύλους που έπληξαν την Πολωνία και προκάλεσαν θύματα. Είμαστε σε στενή επαφή με την Πολωνία και τους άλλους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό τώρα να καθοριστεί τι συνέβη ακριβώς", έγραψε ο Ρούτε σε μήνυμά του στο Twitter.

Η Γερμανία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Πολωνία και είναι σε επαφή με τη Βαρσοβία και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έπειτα από μια έκρηξη σε χωριό της ανατολικής Πολωνίας από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

"Οι σκέψεις μου είναι στην Πολωνία, τη στενή μας σύμμαχο και γείτονα", έγραψε στο Twitter η Μπέρμποκ.

Η κυβέρνηση του Καναδά έχει ενημερωθεί σχετικά με την έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία και για το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ερευνούν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι η έκρηξη προκλήθηκε από "αδέσποτους" πυραύλους της Ρωσίας.

"Παρακολουθούμε την κατάσταση και βρισκόμαστε σε επαφή με την Πολωνία και άλλους εταίρους μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με την Πολωνία και το ΝΑΤΟ, δήλωσε η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και βρισκόμαστε σε επαφή με τους πολωνούς φίλους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στο αποψινό περιστατικό επί πολωνικού εδάφους και στον θάνατο δύο ανθρώπων. «Η σκέψη μου είναι στην Πολωνία, τον στενό σύμμαχο και γείτονά μας», έγραψε η υπουργός στο Twitter στην αγγλική και στην πολωνική γλώσσα.
Λετονία: Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κάρινς

Η κυβέρνηση της Λετονίας θα συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης για να αξιολογήσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, στον απόηχο της έκρηξης στην Πολωνία, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς.

«Συγκάλεσα έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο για να ενημερωθώ σχετικά με τις εκθέσεις των αρμόδιων υπουργείων και θεσμικών οργάνων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην περιοχή και να είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω ενέργειες», έγραψε ο λετονός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Λετονία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη, προκειμένου να υπερασπιστούν τους πολίτες και τα εδάφη τους», τόνισε ο Κάρινς.

Πηγή: skai.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης