Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bloomberg: Το σχέδιο της Κομισιόν για το φυσικό αέριο - Τα βασικά σημεία

Bloomberg: Το σχέδιο της Κομισιόν για το φυσικό αέριο - Τα βασικά σημεία
Η Κομισιόν προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να περιορίσει τις τιμές χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού και την εσωτερική αγορά ενέργειας

Ένα ανώτατο όριο τιμής για την τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας (TTF), εξετάζει η Κομισιόν, για να βοηθήσει στον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των κυβερνήσεων για πλαφόν.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο επικαλείται το Bloomberg, οι ακριβείς παράμετροι που θα ενεργοποιούν τον λεγόμενο μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς θα καθοριστούν εκ των προτέρων για να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Θα υπάρχουν επίσης δικλείδες ασφαλείας ώστε το προσωρινό αυτό μέτρο να μπορεί να ανασταλεί ανά πάσα στιγμή, εάν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις ροές εντός της αγοράς της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, που χρησιμοποιείται σαν σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, εκτινάχθηκαν όταν η Ρωσία περιόρισε σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF έχουν υποχωρήσει από το ρεκόρ του Αυγούστου, εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα υπερδιπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η Κομισιόν προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να περιορίσει τις τιμές χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού και την εσωτερική αγορά ενέργειας. Οι ηγέτες της ΕΕ τον περασμένο μήνα της ζήτησαν να προτείνει μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού «δυναμικού διαδρόμου τιμών» στις συναλλαγές φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Bloomberg, το ανώτατο όριο που προτείνει η Κομισιόν θα ενεργοποιείται «εάν η τιμή του TTF φτάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και εάν η αύξηση της τιμής δεν συνοδεύεται από σε παρόμοια αύξηση στην παγκόσμια αγορά (σύγκριση με τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου)».

Όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς, δεν θα επιτρέπεται η εκτέλεση εντολών στα παράγωγα TTF επόμενου μήνα με τιμές πάνω από το προκαθορισμένο επίπεδο.

Ο υπό εξέταση μηχανισμός θα περιλαμβάνει:

–          Ένα σταθερό ανώτατο όριο που θα επανεξετάζεται κάθε μήνα και θα απενεργοποιείται εάν δεν ισχύουν πλέον οι λόγοι.

–          Δύο παράγοντες για την ενεργοποίηση: Εάν το TTF του επόμενου μήνα ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο και παραμείνει εκεί για έναν αριθμό εβδομάδων (που θα καθοριστεί) και εάν η διαφορά ανάμεσα στην spot τιμή του TTF και ενός καλαθιού spot τιμών LNG ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο επίπεδο για έναν αριθμό ημερών (που επίσης μένει να καθοριστεί).

–          Καμία κάλυψη των over-the-counter συναλλαγών, καθώς δεν είναι δυνατή η παρακολούθησή τους.

–          Καμία καθυστέρηση μεταξύ της αύξησης της τιμής και της ενεργοποίησης του μηχανισμού, ώστε τα αποτελέσματα να είναι άμεσα.

–          Εφαρμογή για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενός έτους.

Όπως σημειώνει το έγγραφο, τα πλεονεκτήματα ενός ανώτατου ορίου τιμών είναι ο περιορισμός των πιθανών κερδοσκοπικών κινήσεων και των επεισοδίων υπερβολικών αυξήσεων στις τιμές. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι, όπως το ενδεχόμενο οι συναλλαγές να μεταφερθούν σε αγορές εκτός χρηματιστηρίου, οι δυνατότητες αντιστάθμισης κινδύνου να περιοριστούν και να επηρεαστεί η λειτουργία της αγοράς παραγώγων. Επίσης, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες στις προμήθειες στην περιοχή.

«Εάν δεν τηρηθεί η προϋπόθεση ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι υψηλότερο από τις παγκόσμιες τιμές για το LNG, θα μπορούσε να υπάρξει αντίκτυπος στην προσέλκυση φορτίων στην ΕΕ», ανέφερε η Κομισιόν. «Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Ένα χαμηλό ανώτατο όριο θα μπορούσε να υπονομεύσει μακροπρόθεσμα την ασφάλεια του εφοδιασμού».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης