Ενέργεια

Υπερέσοδα: Στο 100% η έκτακτη εισφορά - Αναμένονται αλλαγές στην υψηλή τάση - Οι αντιδράσεις της αγοράς

Υπερέσοδα: Στο 100% η έκτακτη εισφορά - Αναμένονται αλλαγές στην υψηλή τάση - Οι αντιδράσεις της αγοράς

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το εύλογο κέρδος δεν μπορεί παρά να προσδιοριστεί σε ευρώ/MWh και όχι ως ποσοστό - Στα 400 εκατ αναμένεται η "πρώτη δόση"

Σχετικά Άρθρα
Στάση αναμονής τηρούν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εν όψει και της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προσδιορίζει τις λεπτομέρειες επιβολής της νέας έκτακτης εισφοράς στο σύνολο των υπερεσόδων του κλάδου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Αυγούστου 2022 -Ιουλίου 2023.

Από το κείμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε αργά προχθές τη νύχτα στη Βουλή, προκύπτει κατ΄αρχήν ότι η έκτακτη εισφορά στις εταιρίες προμήθειας αφορά το 100% των υπερεσόδων και όχι το 90% όπως είχε αρχικώς δηλωθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Πάντως όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, κατά τη σύνταξη της τροπολογίας επικράτησε η κοινή λογική, αφού προβλέπεται ότι για τον προσδιορισμό των υπερεσόδων θα συνυπολογιστούν μια σειρά από επιπλέον κόστη που υφίστανται οι εταιρίες. Ωστόσο όλα θα κριθούν από την εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία και αναμένει να δει η αγορά για να τοποθετηθεί συνολικά.

Όπως αναφέρει η τροπολογία για τον υπολογισμό των υπερβαλλόντων εσόδων, θα ορίζεται μια Εύλογη Μέγιστη Τιμή Λιανικής ανά μήνα, με βάση το μέσο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, προσαυξημένο με το εύλογο μέγιστο περιθώριο κέρδους και λαμβάνοντας υπόψη το εύλογο ποσοστό για απώλειες συστήματος, λειτουργικό κόστος και επισφάλειες.
Επίσης προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό της Μέσης Τιμής Χρέωσης μπορεί να συνυπολογίζονται και τύποι σταθερών τιμολογίων των καταναλωτών χαμηλής τάσης, καθώς και εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνυπολογισμός των σταθερών τιμολογίων μόνο της χαμηλής τάσης έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως την αγορά και κυρίως μεγάλους προμηθευτές όπως η ΔΕΗ που έχουν προσφέρει συμβάσεις προμήθειας σταθερής τιμής τόσο στη μέση όσο και στην υψηλή τάση. Φαίνεται μάλιστα ότι πρόκειται για ζήτημα που έχει τεθεί ήδη στο ΥΠΕΝ και ενδέχεται να αλλάξει κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή.
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες προβλέψεις της τροπολογίας οι εταιρίες προμήθειας εκφράζουν επιφυλάξεις κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί το εύλογος κέρδος.


 Στα 400 εκατ ευρώ η εκτίμηση για τα αρχικά έσοδα

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς το εύλογο κέρδος μιας εμπορικής εταιρίας υπό συνθήκες ενεργειακή κρίσης δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ούτε από το ΥΠΕΝ, αλλά ούτε και από τη ΡΑΕ. Θεωρούν ότι η ΡΑΕ που σύμφωνα με την τροπολογία επωμίζεται το έργο του προσδιορισμού της εισφοράς ανά προμηθευτή, θα χρειαστεί την υποστήριξη εξειδικευμένων συμβούλων. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση και έως τις 23 Δεκεμβρίου το ΥΠΕΝ θα ζητήσει την καταβολή ενός ποσού από κάθε μια εταιρία προμήθειας (η τροπολογία προβλέπει την καταβολή του 60% της εισφοράς της περιόδου Αυγούστου – Οκτωβρίου 2022) αλλά το τελικό ύψος της εισφοράς που θα ξεκαθαρίσει στις αρχές του 2023, θα είναι πολύ διαφορετικό από το αρχικώς προβλεπόμενο.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις το ΥΠΕΝ στοχεύει από τη συγκεκριμένη έκτακτη εισφορά, έως το τέλος του έτους να εισπραχθούν ποσά της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Πάντως όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς με δεδομένο ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη και η τιμή στην χονδρεμπορική μπορεί να φθάνει τη μια ημέρα στα 500 ευρώ/MWh και την επόμενη να πέφτει στα 200 ευρώ/MWh, το εύλογο κέρδος δεν μπορεί παρά να προσδιοριστεί σε ευρώ/MWh και όχι ως ποσοστό. Θα πρέπει δε να συνυπολογιστούν και μια σειρά από παραμέτρους όπως οι τεράστιες επισφάλειες, το marketing των εταιριών, ο αριθμός των απασχολουμένων και κυρίως θα πρέπει να υπολογιστεί το ρίσκο της μεθοδολογίας που έχει επιβάλει το υπουργείο από τον περασμένο Ιούλιο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η έκτακτη εισφορά θα συμψηφιστεί με πιθανές εκκρεμείς πληρωμές από το ΤΕΜ καθώς και ότι τα έσοδα της εισφοράς θα αποδίδονται στον ΔΑΠΕΕΠ ως διαχειριστή του ΤΕΜ για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης