Περιβάλλον

COP27: Πρόοδος στις συνομιλίες για το κλίμα - Τι «παίζει» με την χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες

COP27: Πρόοδος στις συνομιλίες για το κλίμα - Τι «παίζει» με την χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες
Οι συνομιλίες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν μέχρι το Σαββατοκύριακο

Προχώρησαν οι συνομιλίες για το κλίμα στο Σαρμ ελ Σέιχ, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε ένα σχέδιο για την άρση των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο, προτείνοντας ένα χρηματοδοτικό μηχανισμό για τις πιο ευάλωτες χώρες με αντάλλαγμα την υπόσχεση για σταδιακή μείωση της χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Η πρόταση, η οποία διατυπώθηκε από τον επικεφαλής Κλιματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρανς Τίμερμανς αργά το βράδυ της Πέμπτης, ήρθε μετά από ημέρες υποτονικών συνομιλιών στο Σαρμ ελ Σέιχ, οι οποίες δεν προχωρούσαν λόγω διαμάχης για τον τρόπο αποζημίωσης των αναπτυσσόμενων χωρών που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής μέσω πλημμυρών, ξηρασιών και άλλων καταστροφών. 

Νωρίς την Παρασκευή, η αιγυπτιακή προεδρία υπέβαλε το πρώτο της επίσημο σχέδιο απόφασης, αλλά δεν κατάφερε να ενισχύσει τις αναφορές σχετικά με τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων, ένας βασικός όρος για την ΕΕ και μια ένδειξη ότι η προσφορά του Τίμερμανς μπορεί να μην αποφέρει τη σημαντική ανακάλυψη που επεδίωκε. 

Οι συνομιλίες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν μέχρι το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση που θα βασίζεται στο περσινό σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα, το οποίο ζητούσε τη σταδιακή μείωση της αμείωτης χρήσης του άνθρακα. Για πρώτη φορά, το προσχέδιο του κειμένου αναφέρεται στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που υποδαυλίζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Οι ανεπτυγμένες χώρες υπόσχονται πάντα φιλόδοξους στόχους και μεγάλες οικονομικές συνεισφορές, αλλά δεν έχουν εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις", δήλωσε εκπρόσωπος της Βολιβίας. "Οι ανεπτυγμένες χώρες μιλούν πολύ, αλλά στην πράξη κάνουν πολύ λίγα".


Το περιεχόμενο της πρότασης


Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περιλάμβανε τη δέσμευση για την άμεση δημιουργία ενός νέου ταμείου αντιμετώπισης ζημιών και απωλειών, με τις λεπτομέρειες να επεξεργάζονται κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, καθώς και τη δέσμευση για την εξέταση του χρέους και τη μεταρρύθμιση των αναπτυξιακών τραπεζών.

Θα υπήρχε επίσης δέσμευση να διασφαλιστεί ότι όλες οι χρηματοοικονομικές ροές θα ευθυγραμμιστούν με τη δέσμευση της Συμφωνίας του Παρισιού για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς.

Σε αντάλλαγμα, οι χώρες θα φτάσουν το ανώτατο όριο χρήσης άνθρακα πριν από το 2025 και να καταργήσουν σταδιακά όλα τα ορυκτά καύσιμα -όχι μόνο τον άνθρακα-, κάτι που διευκρινίστηκε πέρυσι στο σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα. Αυτό θα συνοδευόταν από κάποιον έλεγχο, με τη μορφή ετήσιας έκθεσης σχετικά με την πρόοδο στην υλοποίηση της σταδιακής μείωσης της αμείωτης παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Οι προτάσεις αυτές δεν περιλαμβάνονταν στο σχέδιο απόφασης της Αιγύπτου το πρωί της Παρασκευής.

Το ταμείο "θα πρέπει να έχει μια ευρεία χρηματοδοτική βάση, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία του Παρισιού, έτσι ώστε να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση των χωρών το 2022, όχι το 1992", δήλωσε ο Τίμερμανς, υποδεικνύοντας ότι οι μεγάλες χώρες που εκπέμπουν ρύπους, όπως η Κίνα, θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ταμείο.

"Αν αυτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ταμείο πρόκειται να γίνει αποδεκτή, τότε μόνο σε μια συμφωνία-πακέτο με σοβαρά σχέδια για τον μετριασμό των επιπτώσεων", είπε. "Αυτή είναι η τελική μας προσφορά".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης