Ενέργεια

Simson: Η ΕΕ θα είναι έτοιμη για το πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου

Simson: Η ΕΕ θα είναι έτοιμη για το πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου

Συνεχίζονται οι συνομιλίες με G7 για την εφαρμογή των κυρώσεων

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να ολοκληρώσει εγκαίρως τους κανονισμούς της για την εφαρμογή του σχεδίου της G7 για το ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού αργού πετρελαίου στις 5 Δεκεμβρίου, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Η ΕΕ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού από εκείνη την ημερομηνία και τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου από τις 5 Φεβρουαρίου, στερώντας από τη Ρωσία έσοδα από πετρέλαιο και αναγκάζοντας έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο να αναζητήσει εναλλακτικές αγορές.
Επιπλέον, ένα σχέδιο της G7, που προορίζεται ως πρόσθετο στο εμπάργκο της ΕΕ, θα επιτρέψει στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών να βοηθήσουν στην εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά μόνο σε αναγκαστικά χαμηλές τιμές. Αυτό έχει επίσης οριστεί να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
«Οι κυρώσεις μας θα καλύψουν το αργό για τα κράτη μέλη της ΕΕ, επομένως δεν θα αγοράζουμε ρωσικό πετρέλαιο από τις 5 Δεκεμβρίου και καλύψαμε το πιθανό χάσμα στις τιμές του πετρελαίου για τους διεθνείς αγοραστές με το όγδοο πακέτο κυρώσεων», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.
«Εάν η G7 αποφασίσει το ακριβές επίπεδο ανώτατων τιμών, θα χρειαστούμε επίσης μια εντολή του Συμβουλίου για αυτό», δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής COP 27 για το κλίμα στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα.
Η Simson είπε ότι υπήρχε αρκετός χρόνος: "Καταφέραμε να διαπραγματευτούμε μέσα σε λίγες μέρες. Άρα το συνολικό πλαίσιο είναι σε ισχύ".

Αβεβαιότητα στην αγορά

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η κίνηση να στερηθεί η Μόσχα από έσοδα θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές πετρελαίου και θα αυξήσει την πίεση στις τιμές, συμπεριλαμβανομένου του ντίζελ.
Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να εκδώσει οδηγίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου στη Ρωσία και είναι έτοιμη για κάποιες δυσκολίες στην εφαρμογή του, δήλωσε ξεχωριστά αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίστηκαν με την G7 ενόψει της προθεσμίας της 5ης Δεκεμβρίου.
«Ο στόχος είναι φυσικά να έχουμε οριστικοποιήσει μια συμφωνία με την G7 πριν από τις 5 Δεκεμβρίου», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «γνωρίζει ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος».

«Περιμένω ότι θα γίνει κάτι μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης