Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Η Ουκρανία κλέβει το φυσικό αέριο που προορίζεται για τη Μολδαβία

Gazprom: Η Ουκρανία κλέβει το φυσικό αέριο που προορίζεται για τη Μολδαβία
Η Μολδαβία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τον ενεργειακό της εφοδιασμό και έχει υποστεί κυλιόμενες διακοπές ρεύματος τον τελευταίο καιρό
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έκλεψε προμήθειες φυσικού αερίου που προορίζονταν για τη Μολδαβία, απομυζώντας το κατά τη διάρκεια της διαμετακόμισης.
Η Gazprom απειλεί τώρα να σταματήσει τις παραδόσεις μέσω της βασικής οδού Sudzha.

"Ο όγκος του φυσικού αερίου που προμηθεύει η Gazprom στον σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου (GMS) "Sudzha" για διαμετακόμιση στη Μολδαβία μέσω Ουκρανίας υπερβαίνει τον φυσικό όγκο που μεταφέρεται στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom. Η Gazprom διευκρινίζει περαιτέρω ότι η ουκρανική κυβέρνηση έκλεψε 52,52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προορίζονταν για τη Μολδαβία.

Ο ρόλος της Μολδαβίας

Η Μολδαβία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τον ενεργειακό της εφοδιασμό και έχει υποστεί κυλιόμενες διακοπές ρεύματος τον τελευταίο καιρό.

Τη Δευτέρα οι χώρες της Δύσης συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, όπου υποσχέθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για να βοηθήσουν στη διάσωση των ενεργειακών υποδομών της Μολδαβίας και να αποτρέψουν την πολιτική αποσταθεροποίηση σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή. Η Μολδαβία υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ. Δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν εδώ και καιρό τη Ρωσία ότι επιδιώκει να καταλάβει τη Μολδαβία εν μέσω της "ειδικής επιχείρησης" της στην Ουκρανία.

Η απάντηση της Μολδαβίας

«Για να είμαι σαφής, όλο το αέριο, που προορίζεται για τη Μολδαβία, φθάνει τελικά στη χώρα μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου, τονίζοντας πως «η Gazprom κατηγορεί την Ουκρανία και τη Μολδαβία για κάτι που δεν συμβαίνει».

«Οι όγκοι του αερίου, στους οποίους αναφέρεται η Gazprom και οι οποίοι παραμένουν στην Ουκρανία, είναι τα αποθέματά μας και αποθηκεύονται σε αποθήκες στην Ουκρανία. Η χώρα μας πληρώνει πάντα γι' αυτές τις ποσότητες και θα συνεχίσει να πληρώνει γι' αυτές στο σύνολό τους», πρόσθεσε.Η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτα δήλωσε επίσης σήμερα πως δεν υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η Ρωσία θα σταματήσει το Δεκέμβριο να προμηθεύει αέριο στη Μολδαβία.

«Όμως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε σενάριο, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους ενεργειακούς πόρους για να εκβιάζει», δήλωσε η Γκαβριλίτα στον τηλεοπτικό σταθμό Pro TV.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης