Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Βελτίωση ταμειακών ροών στο δ΄τρίμηνο, μείωση καθαρού δανεισμού – Τι αναφέρει η Pantelakis Sec

ΔΕΗ: Βελτίωση ταμειακών ροών στο δ΄τρίμηνο, μείωση καθαρού δανεισμού – Τι αναφέρει η Pantelakis Sec
Ο Όμιλος παραμένει προσανατολισμένος στην απολιγνιτοποίηση.
Σχετικά Άρθρα

Σύμφωνα με την ανάλυση της Pantelakis Securities μετά το conference της ΔΕΗ, ο στόχος των 872 εκατ. ευρώ για το 2022 σε επίπεδο EBITDA δείχνει εφικτός, καθώς η κρίση αποκλιμακώνεται.

Αναμένεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από το management,βελτίωση στις ελεύθερες ταμειακές ροές κατά το δ΄ τρίμηνο, μείωση του καθαρού χρέους στα 2 δις.

Αν αυτά επιτευχθούν , θα αποδειχθούν ένας βασικός καταλύτης για αναβάθμιση της αξιολόγησης. Ο μετασχηματισμός είναι σε εξέλιξη και όσον αφορά τις εξαγορές, η ΔΕΗ είναι στην short list για την εξαγορά χαρτοφυλακίου της Enel στη Ρουμανία, όπου οι άλλοι δύο διεκδικητές είναι τα Funds Amber και Βrookfield.

Το σημαντικό είναι ότι με το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ έχει εγγυημένους χώρους σύνδεσης για 2,3 GW και έχει εξασφαλίσει περιβαλλοντικούς όρους για 1,8 GW και 488 MW είναι σε φάση κατασκευής. Όσον αφορά τον φόρο στους προμηθευτές, η διοίκηση δεν εμφανίστηκε προβληματισμένη στο conference σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στον Όμιλο, καθώς τα περιθώρια στον κλάδο αυτό πάντοτε είναι υπό πίεση.

Ο Όμιλος ανέβασε την δική του παραγωγή στους λιγνίτες  σε 1,9 TWh στο γ΄τρίμηνο έναντι 0,9 στο β' για λόγους έκτακτης ανάγκης, αλλά παραμένει προσανατολισμένος στην απολιγνιτοποίηση.

Στο γ΄τρίμηνο η αύξηση του καθαρού χρέους οφείλεται μεταξύ άλλων στις μεγαλύτερες επενδύσεις (capex) +52% στα 183 εκατ.

Το κεφάλαιο κίνησης κατευθύνθηκε κατά 335 εκατ. λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στις ανάγκες για αντιστάθμιση περιθωρίων (hedge). Σε μεγάλο βαθμό καλύφθηκε κατά 195/140 εκατ. αύξηση από απαιτήσεις- εισπράξεις σε ΦΠΑ και PSOs.

Oι απαιτήσεις από traders αυξήθηκαν στο 9μηνο στα 504 εκατ, από τα οποία 150 είναι εποχικά και αφορούν το δημόσιο, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν λογαριασμούς και είσπραξη απαιτήσεων. Έχει σημασία η κατεύθυνση που δόθηκε για βελτίωση των ελεύθερων ταμειακών ροών στο δ΄τρίμηνο, με καλύτερες εισπράξεις, εξόφληση του Δημοσίου και κρατική προκαταβολή για την κατανάλωση του 2023.

Η σχέση του 2δις./1,1 δις που αντιστοιχεί σε διαθέσιμα/ανοιχτές χρηματοδοτικές γραμμές, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με βραχυπρόθεσμο δανεισμό και το 68% είναι με σταθερά επιτόκια.

Οι προβλέψεις για ανεπίδεκτες απαιτήσεις έφτασαν στα 104 εκατ. το γ΄τρίμηνο έναντι 70 που ανέμενε η αγορά και 36 το β' . Ήταν χαμηλότερες όμως από το πρώτο που είχαν φτάσει τα 170 εκατ.  Στα αποτελέσματα έπαιξε ρόλο και η αναστροφή της πρόβλεψης κατά 145 εκατ. για την Πτολεμαΐδα , η οποία δεν είναι πλέον ζημιογόνος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης