Ενέργεια

ΕΙΑ: Μειώθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν της βενζίνης

ΕΙΑ: Μειώθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν της βενζίνης

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,7 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 18 Νοεμβρίου στα 431,7 εκατομμύρια βαρέλια

 

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος αυξήθηκαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή, μετριάζοντας λίγο τις ανησυχίες για τη στενότητα της αγοράς, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ΕΙΑ.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,7 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 18 Νοεμβρίου στα 431,7 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η πτώση των αποθεμάτων μετριάστηκε από μια ακόμη απελευθέρωση βαρελιών από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε νωρίτερα φέτος να απελευθερώσει 180 εκατομμύρια βαρέλια αργού SPR μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε άνοδο των παγκόσμιων τιμών.

Αυτές οι πωλήσεις έχουν πλέον ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, αφήνοντας το SPR στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 1984 και εγείροντας ανησυχίες για μεγαλύτερη στενότητα της αγοράς τους επόμενους μήνες.

Οι ποσότητες αργού διυλιστηρίου αυξήθηκαν κατά 258.000 βαρέλια την ημέρα την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα ποσοστά χρήσης διυλιστηρίων αυξήθηκαν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στις 93,9 της συνολικής παραγωγικής ικανότητας την περασμένη εβδομάδα, με τα ποσοστά στην Ανατολική Ακτή να σημειώνουν υψηλό ρεκόρ, καθώς τα διυλιστήρια συνεχίζουν να λειτουργούν σε υψηλά επίπεδα επεξεργασίας για να καλύψουν τη ζήτηση.

"Αυτό είναι ένα υψηλό ποσοστό για τις αρχές του ψευδοχειμώνα. Προφανώς ανησυχούν για τα μειωμένα επίπεδα αποθήκευσης σε βενζίνη και απόσταγμα", δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho στη Νέα Υόρκη.

Βενζίνη και αποστάγματα

Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα στα 211 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για άνοδο 383.000 βαρελιών.​ Τα αποθέματα βενζίνης στην Ανατολική Ακτή, ωστόσο, έφθασαν σε χαμηλό 10 ετών, υπογραμμίζοντας την πρόκληση για τα διυλιστήρια να προμηθεύουν μια από τις πιο πολυσύχναστες αγορές της χώρας.

Τα αποθέματα αποστάγματος, που περιλαμβάνουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προσδοκιών για πτώση 550.000 βαρελιών.

Οι καθαρές εισαγωγές αργού από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,12 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την EIA.

Οι τιμές του πετρελαίου, που ήταν ήδη χαμηλότερες την ημέρα, έπεσαν με βάση τα δεδομένα. Το Brent υποχώρησε 3,57 δολάρια ή 4%, στα 84,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό έπεσε 3,53 δολάρια ή 4,4%, στα 77,42 δολάρια το βαρέλι.

"Τα αποθέματα είναι το δεύτερο "βιολί" σε σχέση με το ανώτατο όριο τιμής του G7. Τα στοιχεία της EIA ενισχύουν το πτωτικό κλίμα δεδομένης της αυξημένης χρήσης των διυλιστηρίων και της συνακόλουθης αύξησης των αποθεμάτων προϊόντων", δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates στο Χιούστον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης