Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υδρογονάνθρακες: Επέκταση ερευνών νότια της Κρήτης από την ExxonMobil - «Παρούσα» και η Chevron

Υδρογονάνθρακες: Επέκταση ερευνών νότια της Κρήτης από την ExxonMobil - «Παρούσα» και η Chevron
Στην Αθήνα επανεμφανίστηκαν στελέχη της αμερικανικης Chevron, η οποία φέρεται να εξετάζει την δυνατότητα εισόδου της μέσω εξαγοράς μεριδίου σε υπό παραχώρηση περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.

Tην επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κρήτης που διεξάγει η ExxοnMobil, νοτιότερα του ορίου που προσδιόριζε η NAVTEX της 7ης Νοεμβρίου θα προβλέπει νέα NAVTEX, η οποία -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η επέκταση της περιοχής των σεισμικών ερευνών, θα γίνει ύστερα από αίτημα του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού, ο οποίος επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε να έρθει ταχύτερα η στιγμή της ερευνητικής γεώτρησης που θα πιστοποιήσει την ύπαρξη ή μη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.

Το αίτημα για επέκταση των ερευνών υποβλήθηκε από την ExxonMobil στην ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) και είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας για επίσπευση του προγράμματος σεισμικών ερευνών, που έχει ήδη αναβαθμιστεί, με στόχο την πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 έναντι αρχικού στόχου 6.500 χιλιομέτρων. Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν την ΕΔΕΥΕΠ και την αμερικανική εταιρεία να προχωρούν σε σύμπτυξη των διαφόρων σταδίων εξέλιξης του ερευνητικού προγράμματος, προκειμένου να επισπευσθεί η πρόσκτηση των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και να έρθει νωρίτερα από το 2025 –που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα– η ερευνητική γεώτρηση που θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων παρόμοιων με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου.

Το παρών της Chevron

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» στελέχη της αμερικανικής Chevron έχουν έρθει στην Αθήνα, έχοντας υπογράψει συμφωνία εχεμύθειας με την HELLENiQ ENERGY για την είσοδό της μέσω εξαγοράς μεριδίου στις υπό παραχώρηση περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. H Chevron έχει τοποθετηθεί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου από το 2020 με την εξαγορά της Noble Energy, που ανακάλυψε τα πρώτα κοιτάσματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τη Shell να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Energean για την παραχώρηση της χερσαίας περιοχής των Ιωαννίνων, με το ενδιαφέρον της ωστόσο να μην περιορίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο αγγλο-ολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός εκμεταλλεύεται ήδη κοίτασμα στην Αλβανία, σε περιοχή που αποτελεί συνέχεια της γεωλογικής ζώνης των Ιωαννίνων. Η τελική στάση των πετρελαϊκών εταιρειών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με παράγοντες με γνώση του τρόπου λειτουργίας των πολυεθνικών, από το κατά πόσο θα παραμείνει ισχυρή η πολιτική βούληση που εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πλήρη διερεύνηση των πιθανολογούμενων υδρογονανθράκων της χώρας.

Επιβεβαίωση Οικονόμου

«Κάνουμε ό,τι απαιτείται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό που θα βγάλουμε να παράξει ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας και σε ότι αφορά το ενεργειακό αποτύπωμα όσο και για την οικονομία μας γενικότερα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της «Καθημερινής» για επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες από την ExxοnMobil, στην περιοχή της Κρήτης.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου προσέθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από δεύτερη εταιρία για να πραγματοποιήσει έρευνες. «Είναι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του αρχικού σχεδίου, το οποίο είναι άρτια μελετημένο. Προχωράμε με βάση το χρονοδιάγραμμα, πάντοτε σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης