Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: «Καμπανάκι» Ρυθμιστή για τα αποθέματα φυσικού αερίου - Το χρονικό ορόσημο της 1/2/2023

Γερμανία: «Καμπανάκι» Ρυθμιστή για τα αποθέματα φυσικού αερίου - Το χρονικό ορόσημο της 1/2/2023
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξετάζει πέντε βασικούς δείκτες για να ελέγχει την κατάσταση - Οι Γερμανοί ανεβάζουν κατά 2,8GW την δυναμικότητα μονάδων φυσικού αερίου μέχρι το 2026, κλείνουν πυρηνικά

Μια ιδιαίτερη κατάσταση από το μέλλον εξετάζει ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας. Ο Klaus Mueller, τόνισε ότι ενδεχόμενη πτώση των αποθεμάτων φυσικού αερίου κάτω από το 40% μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, θα σημάνει καμπανάκι για δράση, προκειμένου να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός για το υπόλοιπο της χειμερινής περιόδου, σύμφωνα με το Reuters.

Η Γερμανία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της διακοπής των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να γεμίσει τα αποθέματά της φυσικού αερίου στο 99%, υπερβαίνοντας τον στόχο της 1ης Νοεμβρίου που ήταν στο 95%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η Ευρώπη ψάχνει εναλλακτικούς δρόμους τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, ενώ η Γερμανία, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της ΕΕ, δίνει καθημερινό αγώνα για να ανταπεξέλθει στο νεό αυτό σκηνικό.

Οι τιμές του TTF έχεουν διαμορφωθεί στα 124 ευρώ/MWh ενώ τα συμβόλαια των επομένων μηνών μεταξύ 129 και 131 ευρώ/MWh.

Τα πέντε SOS

Ο επικεφαλής της Bundesnetzagentur ανέφερε ότι η υπαγόμενη στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ, Ρυθμιστική Αρχή, θα εξετάζει τούδε και στο εξής πέντε βασικούς δείκτες αξιολόγησης. Πρόκειται για τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η χρήση φυσικού αερίου, τα επίπεδα των αποθεμάτων, η κατάσταση στις γειτονικές χώρες και το σύστημα εξισορρόπησης των προμηθειών με τις γειτονικές χώρες.

Ο Mueller είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής μετάδοσης ότι η κατάσταση θα ήταν τεταμένη εάν τα επίπεδα αποθήκευσης ήταν μεταξύ 40% και 55% έως την 1η Φεβρουαρίου.

Η Γερμανία βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο «συναγερμού» με βάση τον δικό της σχεδιασμό (3 στάδια) για να αντιμετωπίσει τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου. Το τελικό στάδιο του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να δηλωθεί εάν τα αποθέματα φτάσουν σε κρίσιμο επίπεδο, θα περιλαμβάνει πιθανό δελτίο φυσικού αερίου.

Τα γερμανικά νοικοκυριά και η βιομηχανία χρησιμοποίησαν λιγότερο φυσικό αέριο από ό,τι συνήθως την περασμένη εβδομάδα, με βάση τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2018-2021, αλλά η κατανάλωση αυξήθηκε σχεδόν κατά 28% την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών. Στην ιδανική περίπτωση, η εξοικονόμηση θα ήταν τουλάχιστον 25% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, είπε ο Mueller.Θα ήταν επίσης κρίσιμο στην αγορά εξισορρόπησης εάν ούτε οι ενεργειακές δημοπρασίες χρηματιστηρίου ούτε ελέγχου παρέχουν επαρκείς όγκους για να διατηρήσουν το σύστημα σταθερό.

Αναλυτές της αγοράς και στελέχη της βιομηχανίας προειδοποιούν, πάντως, πως η πληρότητα στους ταμιευτήρες της Ευρώπης μπορεί να εξωθήσει τους Ευρωπαίους να επαναπαυθούν, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο επιθετική η μείωση της ζήτησης. Στο μεταξύ, χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπως οι Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία και Κροατία δρομολογούν σχέδιά τους για την ανέγερση νέων τερματικών σταθμών επαναφοράς του LNG σε αέρια μορφή. Η Ευρώπη άλλωστε ενδέχεται να αυξήσει φέτος τη χωρητικότητα των ταμιευτήρων της για να δεχθούν εισαγωγές υγροποιημένου αερίου μέχρι τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης