Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Γερμανία «χάνει χρόνο» για την αύξηση της χωρητικότητας φυσικού αερίου

Η Γερμανία «χάνει χρόνο» για την αύξηση της χωρητικότητας φυσικού αερίου

 Αβεβαιότητα και έλειψη κρατικής υποστήριξης σύμφωνα με το Montel

 

Η Γερμανία χρειάζεται επενδύσεις σε έτοιμα εργοστάσια φυσικού αερίου για υδρογόνο εν μέσω σταδιακής κατάργησης του άνθρακα και των πυρηνικών, αλλά το μέλλον διαγράφεται θολό από την αβεβαιότητα σχεδιασμού της αγοράς και την έλλειψη κρατικής υποστήριξης, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών που επικαλείται το Montel.

«Υπήρξε μια ευρεία συναίνεση ότι θα χρειαζόμασταν κάποια πρόσθετη χωρητικότητα αερίου για να καλύψουμε περιόδους χαμηλής διαθεσιμότητας αιολικής και ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο Christoph Maurer, διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Consentec. «Τώρα φαίνεται λιγότερο ξεκάθαρο από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο».
Ασκήθηκε πίεση στην κυβέρνηση να ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με ένα σύστημα υποστήριξης για την ενθάρρυνση της κατασκευής νέων εργοστασίων, δεδομένου του μεγάλου χρονικού πλαισίου που χρειάζεται για να τεθεί σε λειτουργία, επε ο Maurer. «Μας τελειώνει ο χρόνος».

Η κρατική υποστήριξη, όπως ένας μηχανισμός χωρητικότητας, πιθανότατα θα απαιτηθεί για τη διασφάλιση αυτών των επενδύσεων, επεσήμανε, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από το πλαίσιο της αγοράς σε επίπεδο ΕΕ και οι πιθανές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης το μετέτραψαν σε πρόκληση για τους επενδυτές.

Τα έργα στον αγωγό περιλαμβάνουν την ικανότητα καύσης αερίου 3 GW της RWE σε λιγνιτικές μονάδες που πρόκειται να παροπλιστούν, ενώ η ENBW έχει παρόμοια σχέδια για την κατασκευή περίπου 1,3 GW ισχύος στις εγκαταστάσεις των παλαιών μονάδων άνθρακα.
Ωστόσο, η Γερμανία θα χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή που βρίσκεται επί του παρόντος στα σκαριά. Μέχρι το 2030, θα χρειασθούν περίπου 15 GW από μονάδες φυσικού αερίου έτοιμου για υδρογόνο για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ισχύος αιχμής και να αντισταθμίσει την απώλεια ελεγχόμενης ισχύος, σύμφωνα με περσινή μελέτη από το ερευνητικό ινστιτούτο EWI.

Σύμφωνα με μελέτη του 2021 από την Agora Energiewende το κράτος θα μπορούσε να προσφέρει μια σταθερή πριμοδότηση τροφοδοσίας για πράσινες μονάδες συνδυασμένης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο υδρογόνο (CHP) για να καλύψει τις διαφορές κόστους μεταξύ υδρογόνου και αερίου.

Η μετάβαση από το αέριο στο υδρογόνο θα απαιτούσε «σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις», είπε ο Maurer.
Η ΕΕ συνέστησε παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μετά τα υψηλά τιμών φέτος που προκλήθηκαν από την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα, το Βερολίνο ανακοίνωσε ανώτατο όριο για τα έσοδα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έως τις 30 Ιουνίου, με δυνατότητα παράτασης.

Αυξημένη μεταβλητότητα

Η ενσωμάτωση περισσότερων μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξήσει τη μεταβλητότητα και τις αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών της ενέργειας για περιορισμένες ώρες κατά τη διάρκεια του έτους δεν θα ήταν αρκετή για να διασφαλίσει την απόδοση της επένδυσης ενός προγραμματιστή, δήλωσε ο Konstantin Lenz, ανώτερος αναλυτής αγοράς της Volue.

Η έλλειψη απόδοσης του υδρογόνου - με έως και 65% της ενέργειας που χάνεται κατά τη μετατροπή σε ισχύ - σήμαινε ότι η Lenz αμφέβαλλε ότι όλες οι νέες δυνατότητες παραγωγής φυσικού αερίου θα μπορούσαν τελικά να λειτουργήσουν σε αυτό. Ήταν «λίγο πολύ η τελευταία επιλογή» όταν εξετάζαμε πώς να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό εν μέσω του αυξανόμενου μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, πρόσθεσε.

Η αβεβαιότητα γύρω από τους τεχνικούς περιορισμούς της μετάβασης στο πράσινο υδρογόνο σήμαινε ότι υπήρχε κίνδυνος οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που είναι έτοιμες για υδρογόνο να καταστούν λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία, είπε ο Maurer, αλλά δεν υπήρχε ακόμα «πραγματική εναλλακτική» για να προσφέρει ασφάλεια εφοδιασμού για μεγαλύτερες περιόδους.
«Είναι λιγότερο σαφές ποια θα μπορούσε να είναι η ρεαλιστική διάρκεια ζωής των μονάδων αερίου εάν δεν μπορούν να στραφούν σε υδρογόνο», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης