Ενέργεια

Poten & Partners: Δύσκολα αλλά θα καλυφθεί η αποθήκευση φυσικού αερίου το 2023 στην Ευρώπη

Poten & Partners: Δύσκολα αλλά θα καλυφθεί η αποθήκευση φυσικού αερίου το 2023 στην Ευρώπη

Εντείνεται ο ανταγωνισμός με την Ασία

 

To "sequel" του 2022 θα είναι για την Ευρώπη η αποθήκευση φυσικού αερίου το 2023 σύμφωνα με το LNG Market Outlοοκ της Poten & Partners.

 Η πρόβλεψη για την Ευρώπη αναθεωρήθηκε υψηλότερα για το 2023 και το 2024,  όπως αναφέρει το Outlook, λόγω των προσδοκιών ότι χρειάζεται να αναπληρώσει τα επίπεδα αποθήκευσης, λίγους μήνες μετά την χειμερινή ζήτηση. Η αποθήκευση δεν αναμένεται να καλυφθεί γρήγορα το επόμενο έτος, όσο φέτος, ωστόσο όμως αναμένεται να φθάσει στο τέλος του 2023 σε λογικό επίπεδο.
Ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επίπτωση από την αναμενόμενη, γεγονός το οποίο θα ενέτεινε τον ανταγωνισμό μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας για το LNG σε συνάρτηση με την ασιατική ζήτηση.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων προβλέψεων έδειξαν μετατόπιση του όγκου προς την Ευρώπη και τη Μεσόγειο με συνολική αύξηση περίπου 6%. Ο όγκος αυτός προήλθε από τις αγορές της Ασίας, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Νότια Ασία, όπου η αύξηση των εισαγωγών στην Ινδία μειώθηκε λόγω των προσδοκιών για υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Η κινεζική ζήτηση διαμορφώθηκε επίσης χαμηλότερα, αν και το συνολικό επίπεδο ζήτησης για τη χώρα εξακολουθεί να αναμένεται υψηλότερο το 2023 από το 2022.


γραφημα_1.JPG


Σήμερα η αποθήκευση παραμένει στο "φούλ". Στην Ευρώπη, το Βέλγιο, το ΗΒ, η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται στο μέγιστο επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου. Η Ολλανδία έχει τον περισσότερο χώρο που απομένει στον αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος είναι γεμάτος κατά 94%.
Tο επίπεδο στην Ευρώπη φαίνεται να είναι υγιές για να καλύψει την περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με το Outlook οι προοπτικές για το 2023 και το 2024 αυξάνονται ξανά σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια έλλειψη στο επίπεδο αποθήκευσης του επόμενου έτους.
Οι ετήσιες εισαγωγές για το 2023 στην περιοχή αυξήθηκαν στην πιο πρόσφατη πρόβλεψη σε 128 MMt, αύξηση από 121 MMt που αναφέρονταν σε προηγούμενες προβλέψεις.

Το σενάριο για ένα ζεστό χειμώνα στην Ευρώπη είναι το πιο αισιόδοξο. Σε αυτήν την περίπτωση η αποθήκευση θα έκλεινε τον χειμώνα σε επίπεδο υψηλότερο από το μέσο όρο, περίπου ίσο με το επίπεδο του 2019.

Ένας κρύος χειμώνας τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη θα είχε σημαντική επίδραση στα επίπεδα αποθήκευσης. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν ένας κρύος χειμώνας σε όλο το βόρειο ημισφαίριο με την Ασία και την Ευρώπη να ανταγωνίζονται για επιπλέον όγκο σε περιβάλλον υψηλής τιμής. Σε αυτό το σενάριο η αποθήκευση θα έκλεινε το 2023 στα 41 Bcm, 13 Bcm κάτω από το ελάχιστο πενταετές.

Το 2024 προβλέπεται ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG θα υποχωρήσουν κάπως, καθώς η ασιατική ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης