Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Στα 60 δολ κλείνει το πλαφόν για το ρωσικό αργό - Η αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ στην ΕΕ

Reuters: Στα 60 δολ κλείνει το πλαφόν για το ρωσικό αργό - Η αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ στην ΕΕ
Εάν η ΕΕ δεν καταλήξει σε συμφωνία για το ανώτατο όριο τιμών, θα θέσει σε ισχύ εμπάργκο σε όλες τις ρωσικές θαλάσσιες εισαγωγές αργού από την ερχόμενη Δευτέρα (5/12)

UPD (16.05): Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά σήμερα (1/12) σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, με μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρήσει το ανώτατο όριο στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ σύμφωνα με το Reuters.

Η Πολωνία, η οποία είχε πιέσει ώστε το ανώτατο όριο τιμών να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο, έχει διορία λίγων ωρών για να δεχτεί τη συμφωνία, η οποία ακολούθως θα εγκριθεί απ' όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ μέχρι την Παρασκευή, είπε ο διπλωμάτης.

Νωρίτερα, το WEN έγραφε:

Έκκληση για προσοχή στις ευρωπαϊκές συζητήσεις περί πλαφόν στο πετρέλαιο, απηύθυναν οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές που αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες μπορεί να είναι παραπλανητικές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ένας ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι η τιμή των 52 δολαρίων ανά βαρέλι,δεν αντικατοπτρίζει το συνολικό επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύεται το ρωσικό πετρέλαιο φέτος. Ο αξιωματούχος στη συνέχεια εξήγησε ότι τους τελευταίους δύο μήνες το αργό Urals διαπραγματευόταν με έκπτωση μεταξύ 23 και 17 δολαρίων σε σχέση με το αργό Brent, που σημαίνει ότι η τιμή του ήταν υψηλότερη από 52 δολάρια το βαρέλι.

Τα Ουράλια υποχώρησαν στα 52 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, καθώς το Brent, το WTI και οι άλλοι δείκτες αναφοράς υποχώρησαν επίσης λόγω των ανανεωμένων ανησυχιών για τη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα.

Η βασική αιτία της προειδοποίησης

Η προειδοποίηση, ωστόσο, μπορεί να ερμηνευθεί ως μια βασική υπενθύμιση σε τρία μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιμένουν να ορίσουν το ανώτατο όριο, πολύ χαμηλότερο από τα 65-70 δολάρια το βαρέλι που προτείνει η Ουάσιγκτον. Η Πολωνία, η Εσθονία και η Λιθουανία θέλουν η τιμή του ρωσικού αργού να περιοριστεί στα 20 με 30 δολάρια το βαρέλι. Αυτό το σημείο τιμής δύσκολα θα βρει υποστήριξη μεταξύ της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι το κόστος παραγωγής του αργού πετρελαίου στη Ρωσία.

Εάν η ΕΕ δεν καταλήξει σε συμφωνία για το ανώτατο όριο τιμών, θα θέσει σε ισχύ εμπάργκο σε όλες τις ρωσικές θαλάσσιες εισαγωγές αργού από την ερχόμενη Δευτέρα (5/12). Δεν είναι κάτι που θέλει φυσικά η Ουάσιγκτον, διότι θα συρρικνώσει τη διαθεσιμότητα ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές και θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές.

Ακόμη και αν η ΕΕ συμφωνήσει για το ανώτατο όριο, ο κίνδυνος χαμηλότερης προσφοράς πετρελαίου παραμένει και θα μπορούσε ακόμη και να αυξηθεί επειδή η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν το ανώτατο όριο τιμών.

Τέλος, αν το πλαφόν οριστεί χαμηλά, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα η Ρωσία να αρνηθεί απλώς να πουλήσει, περιορίζοντας έτσι την προσφορά. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι δεν θα πουλήσει σε κανέναν που θα επιβάλλει το πλαφόν. Μεγάλοι αγοραστές, όπως η Κίνα και η Ινδία, δεν έχουν υπογράψει, αλλά αν το όριο οριστεί πάνω από τις τιμές της αγοράς, τότε αγοραστής και πωλητής μπορούν να υποστηρίξουν ότι πρόκειται για συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγνοώντας το πλαφόν, τηρώντας έτσι τις προϋποθέσεις για τις υπηρεσίες ασφάλισης και μεταφοράς που απαιτούνται.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης