Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Στα 84 δολ. το brent, στα 78 δολ. το αργό

Πτώση πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Στα 84 δολ. το brent, στα 78 δολ. το αργό

Ο ΟΠΕΚ+ τηρεί τον στόχο μείωσης της παραγωγής κατά 2 εκατ. bpd

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Δευτέρα αφού πρώτα αυξήθηκαν έως και 3% καθώς χώρες του ΟΠΕΚ+ διατήρησαν σταθερούς τους στόχους παραγωγής τους εν όψει της απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της έναρξης του ανώτατου ορίου των τιμών της G7 στο ρωσικό αργό.

Ταυτόχρονα, ως θετικό σημάδι για τη ζήτηση καυσίμων στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, περισσότερες κινεζικές πόλεις χαλάρωσαν τους περιορισμούς του COVID-19 το Σαββατοκύριακο.

Περί τις 19.10 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε κατά 1,06%%, στα 84,66 δολάρια το βαρέλι και το αργό WTI υποχωρούσε 1,29%%, στα 78,96 δολάρια.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, OPEC+, συμφώνησαν την Κυριακή να εμμείνουν στο σχέδιο του Οκτωβρίου για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Νοέμβριο έως το 2023.

Καθοδικός κίνδυνος

"Η απόφαση... δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της αβεβαιότητας στην αγορά σχετικά με τον αντίκτυπο της απαγόρευσης εισαγωγής αργού πετρελαίου από την ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου και του ανώτατου ορίου τιμών της G7", δήλωσε η Ann-Louise Hittle, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie. .

«Επιπλέον, η ομάδα παραγωγών αντιμετωπίζει καθοδικό κίνδυνο από τη δυνατότητα αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και της μηδενικής πολιτικής της Κίνας για τον Covid».

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων το βαρέλι για το θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο.

Η επιχειρηματική και μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επλήγησαν φέτος από αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η επίμονη νωθρότητα στην κινεζική οικονομία θα μπορούσε να αναστρέψει τα κέρδη του πετρελαίου, προειδοποίησαν οι αναλυτές.
«Από την άποψη του ΟΠΕΚ+, δεν μπορεί να είναι εύκολο να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις σε αυτό το πλαίσιο και τη συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση του Covid στην Κίνα, η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ πιο ελπιδοφόρα από την άποψη της ζήτησης», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγορών στον OANDA.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης