Ενέργεια

Ποιά έργα ενεργειακών υποδομών περιλαμβάνει το πρόγραμμα Πελοπόνηννησος 2030 που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Ποιά έργα ενεργειακών υποδομών περιλαμβάνει το πρόγραμμα Πελοπόνηννησος 2030 που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός
Σημαντικά κονδύλια περιλαμβάνονται στα έργα πράσινης μετάβασης της Περιφέρειας

Ευρύ πρόγραμα ενεργειακών υποδομών και έργων για την πράσινη μετάβαση εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκoς Μητσοτάκης χθες 5/12  από την Τρίπολη με τίτλο "Πελοπόννησος 2030".

Στο πακέτο των 200 έργων 3,95 δισ ευρώ περιλαμβάνονται:

  • Επέκταση του συστήματος για τα ΚΥΤ Μεγαλόπολης και ΚΥΤ Κορίνθου με δραστική αύξηση της ικανότητας μεταφοράς προς και από την Πελοπόννησο, δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ και Θερμικών Σταθμών βελτιώνοντας σημαντικά το περιθώριο της ευστάθειας των τάσεων για το Νότιο Σύστημα και εξασφαλίζει την Περιφέρεια σε οποιονδήποτε συνδυασμό συνθηκών παραγωγής και φορτίου. Το πρόγραμμα είναι ύψους 273, 62 εκατ.
  • Ηλεκτροκίνηση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κιάτου - Ροδοδάφνης, υποδομές ηλεκτροκίνησης και τηλεπικοικωνών, προϋπολογισμού ύψους 83,41 εκατ.
  • Ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στους δήμους Τριπόλεως και Κορίνθου. Ετοιμάζεται η τροφοδότηση του ΒΙΠΕ. Η  Κατασκευή του δικτύου στην Κόρινθο εκκινεί τον Δεκέμβριο του 2022 και η τροφοδοσία των πρώτων καταναλωτών θα λάβει χώρα τον Απρίλιο του 2023.Ο προϋπολογισμός είναι της τάξης των 23 εκατ.
  • Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ 135 εκατ από τα 65,7 εκατ θα αφορούν ιδιωτικά κεφάλαια. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι 15 μήνες.Στην παρούσα φάση των η περιφέρεια εξυπηρετείται από 17 παράνομες χωματερές.
  • Πρόγραμμα δίκαιης Ανάπτυξης και Μετάβασης για πληγείσες περιοχές 371 ,04 εκατ.


Διαχείριση Αποβλήτων

Προϋπολογισμός: 234,23 εκατ. €
Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ
 
Το έργο ΣΔΙΤ έχει κόστος κατασκευής 135 εκατ. € (65,7 εκατ. € ιδιωτική χρηματοδότηση). Περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση για άλλα 28 χρόνια (2 έτη κατασκευή και άλλα 26 λειτουργία) μέσω ΣΔΙΤ των ακόλουθων υποδομών:
• Τριών Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ), που χωροθετούνται από ένα σε κάθε μία από τις ΠΕ Αρκαδίας (δυναμικότητας 105.000 t/y), Μεσσηνίας (65.000 t/y) και Λακωνίας (30.000 t/y), έκαστο εκ των οποίων περιλαμβάνει ως κύριες υποδομές, Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
• Δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ενός για την Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Κορινθίας (δυναμικότητας 50.000 t/y) κι ενός για την ΠΕ Αργολίδας (δυναμικότητας 34.000 t/y).
Προϋπολογισμός: 68,4 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Δ’ Τρίμηνο 2023 Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Πελοποννήσου θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση των ΣΜΑ, στους οποίους τα εισερχόμενα απορρίμματα από τους Δήμους θα συμπιέζονται και θα μεταφορτώνονται σε ειδικά οχήματα ρυμούλκησης, τα οποία θα έχουν πολλαπλάσιο ωφέλιμο φορτίο από εκείνο των απορριμματοφόρων, με σκοπό την μεταφορά τους στα αντίστοιχα κέντρα υποδοχής (κεντρικοί ΣΜΑ & Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων).

Άρδευση

Προϋπολογισμός: 10,85 εκατ. €
 Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων
 
Βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές, φράγματα), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών, χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.

Δημόσια Προστασία

Προϋπολογισμός: 13,41 εκατ. €
Μικρότερα έργα αναβάθμισης του Συστήματος Μεταφοράς

Έργα του ΑΔΜΗΕ στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Προϋπολογισμός: 38 εκατ. €
Έργα αναβάθμισης υποσταθμών και επέκτασης δικτύων

Έργα που υλοποιούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ, σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έργα αναβάθμισης υποσταθμών και επέκτασης δικτύων συνολικού π/υ 25 Μ€ περίπου, εκ των οποίων έργα π/υ 6,5 Μ€ συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αγωγός Υψηλής Πίεσης προς Πάτρα
Προϋπολογισμός: 25 εκατ. €

Σιδηροδρομικά

Ηλεκτροκίνηση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη
Το έργο αφορά στις απαραίτητες εργασίες για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στη Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων "" Κιάτο – Ροδοδάφνη"", μήκους 70,6 χλμ. περίπου που τέθηκε σε λειτουργία 22/6/2020. Πρόοδος: Η σύμβαση κατασκευής υπεγράφη στις 6/7/2022. Προϋπολογισμός: 83,4 εκατ. €


www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης