Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση 4% για το πετρέλαιο - Στα 79 δολ. κινείται το Brent, στα 74 δολ. το αργό

Πτώση 4% για το πετρέλαιο - Στα 79 δολ. κινείται το Brent, στα 74 δολ. το αργό

Εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση

 

Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο την Τρίτη, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση αντιστάθμισαν τυχόν ανοδικές επιπτώσεις από το ανώτατο όριο τιμών της ΕΕ στις πωλήσεις πετρελαίου στη Ρωσία.

Περί τις 20:59 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 4,16% στα 79,26 δολ. το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου. Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 3,73% στα 73,67 δολ.

«Σε αυτή την αγορά, το κλίμα είναι πιο αρνητικό», δήλωσε ο Eli Tesfaye, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην RJO Futures. «Θα μπορούσαμε να δούμε το WTI στα 60 δολάρια το βαρέλι με τον τρόπο που πάνε τα πράγματα. Νομίζω ότι τα $80 θα είναι το νέο υψηλό και θα εκπλαγώ πολύ να δω κάτι υψηλότερο από αυτό.”

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα έφτασε πρόσφατα σε χαμηλό έξι μηνών και οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν επιβραδυνθεί λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας και των αυξανόμενων επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους σε δύο εβδομάδες, αφού τα στοιχεία του κλάδου των υπηρεσιών των ΗΠΑ έδειξαν ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ και οδήγησαν τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια από ό,τι αναμενόταν πρόσφατα.

Υποχώρηση για το δολάριο

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε πτώση την Τρίτη, αλλά εξακολουθούσε να ενισχύεται από τα στοιχήματα σε υψηλότερα επιτόκια, μετά το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων δύο εβδομάδων τη Δευτέρα.

Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους αγοραστές που διατηρούν άλλα νομίσματα, μειώνοντας τη ζήτηση.

Στην Κίνα, περισσότερες πόλεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19, προκαλώντας προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, αν και αυτό δεν ήταν αρκετό για να αυξήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Η αγορά ζύγιζε τον αντίκτυπο στην παραγωγή ενός ανώτατου ορίου τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό αργό που επιβλήθηκε από τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, συμβάλλοντας στην αστάθεια της αγοράς. Μέχρι στιγμής υπάρχει «έλλειψη αντίκτυπου στις ρωσικές ροές», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε όποιον υπογράψει το ανώτατο όριο τιμών. Η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου της Ρωσίας τον Ιανουάριο-Νοέμβριο αυξήθηκε 2,2% από πέρυσι σε 488 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak, ο οποίος αναμένει μια ελαφρά μείωση της παραγωγής μετά τις τελευταίες κυρώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης