Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ολοκληρώθηκε η πρώτη εξαγωγή LNG της Μοζαμβίκης στην Ισπανία - «Κλειδί» τα μακροπρόθεσμα SPA

Ολοκληρώθηκε η πρώτη εξαγωγή LNG της Μοζαμβίκης στην Ισπανία - «Κλειδί» τα μακροπρόθεσμα SPA
Η παραγωγή του LNG έγινε στη Μοζαμβίκη, από το Coral Sul FLNG Project

Στο Μπιλμπάο της Ισπανίας έφτασε ένα δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που αναχώρησε από τη Μοζαμβίκη πριν από ένα μήνα, όπως μεταδίδει το news24.com

Σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης, το πλοίο που μεταφέρει 173 400 m3 ελλιμενίζει στο Μπιλμπάο μετά από "ένα ταξίδι 24 ημερών και έξι ωρών’’.

Το εν λόγω δεξαμενόπλοιο μεταφέρει LNG από τη Μοζαμβίκη και είναι η πρώτη εξαγωγή της. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης σύμβασης αγοράς και πώλησης με τον βρετανικό κολοσσό BP. Η παραγωγή του LNG έγινε στη Μοζαμβίκη, από το Coral Sul FLNG Project. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG είναι απαραίτητα για τους αγοραστές, καθώς προσφέρουν σταθερές τιμές και αξιόπιστη προμήθεια για πολλά χρόνια.

Η αξία της εξαγωγής

Το εργοστάσιο διαχειρίζεται η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni. Η συγκεκριμένη αποστολή και όλη διαδικασία του LNG έχει μεγάλη αξία, αφού παρά την εξέγερση που συνδέεται με τους ισλαμικούς εξτρεμιστές στο Cabo Delgado, μαρτυρά τις οικονομικές προοπτικές που ανοίγονται για τη Μοζαμβίκη εξαιτίας των μεγαλύτερων κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί ποτέ στην Υποσαχάρια Αφρική.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναζωπύρωσε τη ζήτηση της Ευρώπης για αφρικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η οποία θα μπορούσε να καλύψει περίπου το 20% των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως το 2030, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο, εκδικάζεται νομική προσφυγή στο Εφετείο σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει περίπου 19,6 δισεκατομμύρια R1 (1,15 δισεκατομμύρια δολάρια) χρηματοδότησης για το μέγα έργο στη Μοζαμβίκη.

Tέλος, η Μοζαμβίκη διαθέτει τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα μεγαλύτερα που ανακαλύφθηκαν ποτέ νότια της Σαχάρας, τα οποία ανακαλύφθηκαν στη βόρεια επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο το 2010. Μόλις αξιοποιηθούν, αυτά τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να κάνουν τη Μοζαμβίκη έναν από τους δέκα μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης