Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμφωνία της ΕΕ για ενίσχυση 20 δισ. ευρώ στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης - «Πηγή» εσόδων ο άνθρακας

Συμφωνία της ΕΕ για ενίσχυση 20 δισ. ευρώ στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης - «Πηγή» εσόδων ο άνθρακας
Οι τιμές των αδειών άνθρακα στην ΕΕ έχουν αυξηθεί λόγω των αυστηρότερων στόχων μείωσης των εκπομπών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκεντρώσει επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά άνθρακα για επενδύσεις έτσι ώστε να βοηθήσει να τερματιστεί ταχύτερα η εξάρτηση του μπλοκ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα (14/12), όπως μεταδίδει το Reuters.

Με την εν λόγω συμφωνία, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αιτούνται περισσότερα χρήματα για τα σχέδια ανάκαμψης εφόσον αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και τις ΑΠΕ, με βάση τα προβλεπόμενα στο REPower EU.

Διαπραγματευτές από χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν να συγκεντρώσουν το 60% των επιχορηγήσεων από ένα Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ. Πρόκειται για το τωρινό Ταμείο Εσόδων από την αγορά άνθρακα που στην παρούσα φάση δαπανάται για πρωτοποριακές πράσινες τεχνολογίες.

Το υπόλοιπο 40% θα προέλθει από έσοδα από πωλήσεις αδειών CO2 που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η αγορά άνθρακα της ΕΕ αναγκάζει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα εργοστάσια να αγοράζουν άδειες CO2 όταν ρυπαίνουν. Η τιμή αυτών των αδειών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τα έσοδα που λαμβάνουν οι χώρες από την πώλησή τους σε εταιρείες που εκπέμπουν CO2.

Τι είχε προτείνει η ΕΕ

Οι τιμές των αδειών άνθρακα στην ΕΕ έχουν αυξηθεί εν μέρει από αυστηρότερους στόχους μείωσης των εκπομπών που θα συρρικνώσουν την προσφορά αδειών CO2 που είναι διαθέσιμες αυτή τη δεκαετία. Η τιμή αναφοράς για την άδεια άνθρακα στην ΕΕ διαπραγματεύτηκε σήμερα περίπου στα 88 ευρώ ανά τόνο.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα προσπαθήσουν επίσης να συνάψουν συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα για μια ευρύτερη αναμόρφωση της αγοράς άνθρακα, η οποία είναι κεντρική στον στόχο της ΕΕ να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης