Περιβάλλον

Συμφωνία της ΕΕ για την επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών

Συμφωνία της ΕΕ για την επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών
Το μπλοκ των 27 εθνών θα επιταχύνει επίσης τον ρυθμό με τον οποίο οι εταιρείες, από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας έως τις χαλυβουργίες, υποχρεούνται να μειώσουν τη ρύπανση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για την ενίσχυση και επέκταση της αγοράς άνθρακα. Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος του σχεδίου της περιοχής να μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030 και να φτάσει στο καθαρό μηδέν έως το 2050.

Ειδικότερα, οι διαπραγματευτές των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Δεκεμβρίου σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του λεγόμενου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), ή με άλλα λόγια της αγοράς εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου —του βασικού εργαλείου πολιτικής στην Ευρώπη για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη—, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία μέσω Twitter.

«Η συμφωνία θα μας επιτρέψει να εκπληρώσουμε τους στόχους (της ΕΕ) για το κλίμα στους βασικούς τομείς της οικονομίας, ενώ θα εγγυηθούμε πως οι πιο ευάλωτοι πολίτες και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα προστατευτούν κατά τη μετάβαση», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τσεχίας, ο Μαριάν Γιουρέτσκα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η συμφωνία αυτή μένει πάντως να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την συμφωνία που ανακοινώθηκε, η εμπορία εκπομπών θα επεκταθεί στη θέρμανση και τις οδικές μεταφορές και θα καλύψει επίσης τη ναυτιλία, εξηγεί το Bloomberg. Το μπλοκ των 27 εθνών θα επιταχύνει επίσης τον ρυθμό με τον οποίο οι εταιρείες, από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας έως τις χαλυβουργίες, υποχρεούνται να μειώσουν τη ρύπανση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης