Ενέργεια

Exxon Mobil κατά ΕΕ για την έκτακτη φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών

Exxon Mobil κατά ΕΕ για την έκτακτη φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών

Στόχος της μήνυσης από την αμερικανική εταιρεία είναι να αποτρέψει την επιβολή έκτακτης εισφοράς και στα κέρδη του 2023

 

Σε νομική αντιπαράθεση μεταξύ μιας από της μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες παγκοσμίως, της αμερικανικής Exxon Mobil και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξελίσσεται η υπόθεση της έκτακτης φορολόγησης των ενεργειακών εταιριών που αποφάσισε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα windfall profits του 2022.

Η Exxon Mobil κατέθεσε μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες υπερέβησαν την νόμιμη δικαιοδοσία τους όταν επέβαλαν την έκτακτη εισφορά. Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη εισφορά ποσοστού 33% επί των κερδών των πετρελαϊκών εταιριών αποφασίστηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Οκτώβριο και έχει πάρει τη μορφή ευρωπαϊκού Κανονισμού γεγονός που σημαίνει ότι εφαρμόζεται αυτομάτως σε όλες τις χώρες της Ένωσης χωρίς να απαιτούνται περεταίρω νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το μέτρο που στην περίπτωση της Ελλάδας αφορά τις δυο εταιρίες διύλισης, δηλαδή την HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) και τη Motor Oil εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 650 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία θα αξιοποιηθούν για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους τελικούς καταναλωτές. Έχει προκαλέσει δε, έντονες αντιδράσεις εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι οποίες όπως φαίνεται παίρνουν και νομική διάσταση μετά την κίνηση της Εxxon Mobil.

Στόχος της αμερικανικής εταιρίας σύμφωνα με το Reuters είναι να αποτρέψει την επιβολή έκτακτης εισφοράς και στα κέρδη του 2023, για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο. Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι ο φόρος στα “windfall profits” είναι αντιπαραγωγικός, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Exxon θα συνεκτιμήσει τον φόρο αυτό στους υπολογισμούς της για τις μελλοντικές, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, επενδύσεις στην Ευρώπη, που σχεδιάζει, δήλωσε ο κ. Casey Norton, εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Τι λένε οι ελληνικοί όμιλοι

Το ζήτημα που ετέθη κυρίως από τους δυο ελληνικούς πετρελαϊκούς ομίλους HelleiniQ Energy και Μοτορ Όιλ αφορά το γεγονός ότι δεν ελήφθη υπόψη ο ιδιαίτερος χαρακτήρας ούτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών διυλιστηρίων.
Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της HelleiniQ Energy κ. Ανδρέας Σιάμισιης, φορολογούνται έσοδα που σε μεγάλο μέρος, πάνω από 50%, προέρχονται από εξαγωγές, ενώ δεν υπολογίζονται οι τεράστιες επενδύσεις που έχει κάνει ο όμιλος και οι οποίες φθάνουν στα 2 δις για τα διυλιστήρια της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης. Τα ελληνικά διυλιστήρια, τόσο της HelleniQ Energy όσο και της Μotor Oil είναι από τα λίγα εξαγωγικά ευρωπαϊκά διυλιστήρια.

Όπως σημειώνουν οι ελληνικές εταιρίες, οι καθετοποιημένοι ενεργειακοί όμιλοι της ΕΕ, που έχουν και upstream (παραγωγή και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων) επιβαρύνονται με τον έκτακτο φόρο, μόνον για τα έσοδά τους εντός ΕΕ. Όμως η διύλιση, για τους ομίλους αυτούς, αποτελεί συνήθως ένα μικρότερο μέρος της δραστηριότητάς τους, σε αντίθεση με τις ελληνικές εταιρίες.

Εξάλλου σημαντικό ρόλο στον υπολογισμό του φόρου παίζει η αποτίμηση των αποθεμάτων ασφαλείας, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε άμεση συνάρτηση με την τιμή του αργού πετρελαίου, όπως αυτή διαμορφώνεται χρηματιστηριακά.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κίνηση της Exxon Mobil σχολιάστηκε με λιτό τρόπο καθώς η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν δήλωσε χθες ότι «το όλο ζήτημα βρίσκεται πλέον στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ».

Οι φόροι στα υπέρεσοδα που επιβλήθηκαν στις δραστηριότητες της Exxon στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθουν σε τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, είχε δηλώσει η αντιπρόεδρος και CFO της εταιρίας Kathryn Mikells σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές στις 8 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι η Exxon είχε επενδύσει περί τα 3 δισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία σε διυλιστήρια στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης