Τελευταία Νέα

Στην "πράσινη μπαταρία" επενδύουν Gates, Bezos και Branson - Τι υπόσχεται η τεχνολογία της Form Energy

Στην

Ετοιμάζει εργοστάσιο επένδυσης 760 εκατ. δολ.  για να «αναμορφώσει το ενεργειακό σύστημα»

 

Η Form Energy ανακοίνωσε ότι στη Δυτική Βιρτζίνια θα δημιουργηθεί το πρώτο εργοστάσιο που κατασκευάζει νέα συστήματα αποθήκευσης μακράς διάρκειας «σιδήρου-αέρα» το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών.

Πρωτοπόρος στην ενεργειακή τεχνολογία που υποστηρίζεται από τους Bill Gates, Jeff Bezos και Richard Branson αποκάλυψε την τοποθεσία για το πρώτο εργοστάσιο για την κατασκευή μπαταριών «σιδήρου-αέρα» που όπως ισχυρίζεται αποτελεί σημαντική ανακάλυψη στη μακροχρόνια αποθήκευση αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Η Form Energy – η οποία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία της μπορεί να αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας για μέρες με κόστος πολύ χαμηλότερο από άλλες εναλλακτικές λύσεις – θα κατασκευάσει εργοστάσιο κόστους 760 εκατομμυρίων δολαρίων στο Weirton στην αμερικανική πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η Form Energy έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά επενδυτών υψηλού προφίλ που ήδη έχουν τοποθετήσει 70 εκατ, συμπεριλαμβανομένης της Breakthrough Energy Ventures – η οποία υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο Bill Gates, τον μεγιστάνα της Amazon, Bezos και τον ιδρυτή της Virgin, Branson – μαζί με επενδυτές όπως ο κολοσσός του χάλυβα ArcelorMittal.

Η εταιρεία τιμολογεί την κλιμακούμενη, αρθρωτή τεχνολογία της ως απάντηση σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ενεργειακή μετάβαση - πώς να αποθηκεύει την ανανεώσιμη ενέργεια για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα, 150 ωρών,  ώστε να αντισταθμίζει την παρατεταμένη υψηλή ζήτηση ή τη χαμηλή παραγωγή ανέμου και ηλιακής ενέργειας, με χρονοδιαγράμματα πέρα από το εύρος των μπαταριών ιόντων λιθίου που μπορούν να αποθηκεύσουν για μικρότερη διάρκεια.

Πτώση της αιολικής παραγωγής

Το θέμα της παρατεταμένης πτώσης της αιολικής παραγωγής είναι έντονο στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, με το φαινόμενο ευρέως γνωστό ως «Dunkelflaute» - μια γερμανική λέξη που σημαίνει σκοτεινή κούραση - και φέρνει τη μεταβλητότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο προσκήνιο.

Η μόνη λύση επί του παρόντος είναι να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε μονάδες φυσικού αερίου ή ακόμα και με άνθρακα για να παρέμβουμε όταν χρειάζεται για να καλύψουμε τα κενά.

Η Form Energy έχει αποκαλύψει σχετικά λίγες λεπτομέρειες της τεχνολογίας της, εκτός από το ότι βασίζεται σε «μερικά από τα ασφαλέστερα, φθηνότερα και πιο άφθονα υλικά στον πλανήτη - χαμηλού κόστους σίδηρο, νερό και αέρα».
«Η αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτερα και φθηνότερα από το πράσινο υδρογόνο»


Τι μπορεί να εξασφαλίσει η νέα τεχνολογία

Ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία σιδήρου-αέρα θα είναι σε θέση να «αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια για 100 ώρες σε κόστος συστήματος ανταγωνιστικό με τους παραδοσιακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Η πρωτοποριακή μπαταρία της εταιρείας θα αναδιαμορφώσει το ηλεκτρικό σύστημα ώστε να λειτουργεί αξιόπιστα με 100% χαμηλού κόστους ανανεώσιμη ενέργεια, κάθε μέρα του χρόνου».

Η Form Energy ανακοίνωσε το 2021 ότι οι μονάδες μπαταριών της «θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για το ένα δέκατο του κόστους οποιασδήποτε τεχνολογίας που διατίθεται σήμερα για αποθήκευση στο δίκτυο».

Η Recharge ανακοίνωσε το 2020 ότι η εταιρεία κοινής ωφελείας Great River Energy με έδρα τη Μινεσότα σχεδίαζε να κατασκευάσει μια μονάδα επίδειξης συνδεδεμένη στο δίκτυο 1MW/150MWh χρησιμοποιώντας τη μυστική τεχνολογία μπαταριών της Form Energy – παρέχοντας 1MW απόδοσης για 150 ώρες συνεχόμενες – καθώς κλείνει όλες τις εγκαταστάσεις εκτός από μία και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα.

Το εργοστάσιο μπαταριών στη Δυτική Βιρτζίνια θα λειτουργήσει το 2024, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Form Energy, Mateo Jaramillo, ο οποίος στο παρελθόν βοήθησε στη δημιουργία της επιχείρησης αποθήκευσης ενέργειας της Tesla.

«Μετά από μια διαδικασία επιλογής τοποθεσιών που διήρκεσε ένα χρόνο σε εθνικό επίπεδο που ξεκίνησε με τον εντοπισμό περισσότερων από 500 υποψήφιων τοποθεσιών σε 16 πολιτείες, έγινε ξεκάθαρο ότι το Weirton της Δυτικής Βιρτζίνια – μια ιστορική κοινότητα χάλυβα που βρίσκεται σε ένα ποτάμι και έχει την πλούσια κληρονομιά και τεχνογνωσία για να φτιάξουμε υπέροχα πράγματα από σίδηρο – είναι η ιδανική τοποθεσία για το πρώτο μας εμπορικό εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών», είπε ο Jaramillo.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης