Διεθνή

Erdogan προς Putin: Λέμε "ναι" στον διάλογο με την Ουκρανία αλλά το Κίεβο πρέπει να δεχθεί την απώλεια εδαφών

Erdogan προς Putin: Λέμε
Ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος έχουν μιλήσει κατ΄επανάληψη αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο

O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν πως οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα "όραμα για μια δίκαιη λύση", ανέφερε σήμερα η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος έχουν μιλήσει κατ΄επανάληψη αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Τουρκία έδρασε ως μεσολαβητής μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη μιας συμφωνίας που επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

"Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως οι εκκλήσεις για ειρήνη και διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα όραμα για μια δίκαιη λύση", αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως ο Ερντογάν υπενθύμισε στον Πούτιν τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών.

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παραγωγός σιτηρών, αλλά η παραγωγή και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα και άρχισε να αποκλείει τα λιμάνια της.Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη Συρία, με τον Ερντογάν να λέει στον Πούτιν πως πρέπει να γίνουν απτά βήματα για την εκδίωξη των Κούρδων μαχητών από την περιοχή των συνόρων με τη Συρία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

"Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι απτά βήματα πρέπει τώρα να γίνουν για την εκδίωξη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG από τις περιοχές των συνόρων με την Τουρκία, ειδικά την Τελ Ρίφατ και τη Μάνμπιτζ", ανέφερε.Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για την Ουκρανία αλλά το Κίεβο θα πρέπει να δεχθεί την απώλεια εδαφών τα οποία διεκδικεί η Ρωσία.

"Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επαναβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν σοβαρό διάλογο, νοουμένου ότι οι αρχές του Κιέβου θα εκπληρώσουν τις γνωστές και κατ΄επανάληψη διατυπωθείσες απαιτήσεις και να λάβει υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες", ανέφερε το Κρεμλίνο.Επίσης, ο Πούτιν "αναγνώρισε τον καταστροφικό ρόλο της Δύσης, που διοχετεύει όπλα στο Κίεβο, παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση", ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν επίσης έναν αριθμό ενεργειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, δήλωσε το Κρεμλίνο.Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε για άλλη μια φορά στον Ερντογάν πως πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, το οποίο η Ρωσία θεωρεί πως αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης