Τελευταία Νέα

Το «all in» των 15 δισ. δολ. της ADNOC στην απανθρακοποίηση - Που θα εστιάσει το 2023

Το «all in» των 15 δισ. δολ. της ADNOC στην απανθρακοποίηση - Που θα εστιάσει το 2023
Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2022, δύο Μνημόνια Συνεργασίας με τις εταιρείες Masdar και ADNOC αντίστοιχα υπέγραψαν στο Αμπού Ντάμπι εκπρόσωποι της MORE (Motor Oil Renewable Energy).

Το χρηματικό ποσό των 15 δις. δολ. για έργα απανθρακοποίησης μέχρι το 2030 θα διαθέσει η ADNOC, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, τα έργα θα περιλαμβάνουν επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και την ηλεκτροδότηση.

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ADNOC ενέκρινε τον Νοέμβριο την επιτάχυνση της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τον στόχο της για καθαρό μηδενικό ισοζύγιο μέχρι το 2050.

Το περιεχόμενο των ανακοινώσεων

Ο ενεργειακός όμιλος του Άμπου Ντάμπι θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου CCS, επενδύσεων σε νέες και καθαρότερες ενεργειακές λύσεις και διεθνών συνεργασιών.

Έχει δεσμευτεί να μειώσει την ένταση άνθρακα κατά 25% έως το 2030 και σχεδιάζει να αυξήσει την ικανότητα δέσμευσης άνθρακα σε 5 εκατομμύρια τόνους μέχρι το έτος αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της ADNOC με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της συμμετοχής της στη Masdar, το όχημα καθαρής ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στρατηγικές συνέργειες με τη Masdar και την ADNOC για τη Motor Oil

Τον Μάιο του 2022, δύο Μνημόνια Συνεργασίας με τις εταιρείες Masdar και ADNOC αντίστοιχα υπέγραψαν στο Αμπού Ντάμπι εκπρόσωποι της MORE (Motor Oil Renewable Energy). Στόχος των δύο συνεργειών είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας και ανάπτυξης σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες στην Ελλάδα. 

Σε ό,τι αφορά τη συνέργεια με την ADNOC, αυτή στοχεύει στη διερεύνηση πιθανών ευκαιριών συνεργασίας στον αναπτυσσόμενο τερματικό σταθμό FSRU της Dioriga Gas στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων.  Ακόμα, αφορά και στην προμήθεια LNG στην Ελλάδα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης