Περιβάλλον

Bloomberg: 4 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις επενδύσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή το 2023

Bloomberg: 4 ερωτήσεις - απαντήσεις  για τις επενδύσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή το 2023
Οι προοπτικές για την ενεργειακή μετάβαση

Οι επενδυτικές ροές,οι δείκτες του προηγούμενου έτους, καθώς και μια σειρά από προοπτικές για το επόμενο έτος βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το κλίμα και την ενέργεια στην αρχή του έτους. Ο Eric Roston του Bloomberg Green συνόψισε τα βασικά στοιχεία που θα αποκαλύψουν τι σημαίνει το 2023 για την κλίμακα και την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης.
Τέσσερα είναι τα κρίσιμα ερωτήματα καθώς εξελίσσεται η χρονιά:

  1. Θα τα καταφέρει η κλιματική τεχνολογία το 2023;

Η κλιματική τεχνολογία το 2022 σημείωσε αύξηση 89% στα επιχειρηματικά κεφάλαια σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την HolonIQ, με περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν επενδυθεί από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό επειδή το 2022 ήταν μια αρκετά θλιβερή χρονιά για τη χρηματοδότηση γενικά - τα κεφάλαια που επενδύθηκαν μειώθηκαν κατά 42% τους πρώτους 11 μήνες του έτους σε σύγκριση με το 2021.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κλιματική τεχνολογία αντιπροσώπευε το 20% - 30% των συνολικών επενδύσεων επιχειρηματικού κινδύνου. Αυτό παρέμεινε σταθερό όταν η αγορά venture υπερτριπλασιάστηκε και επίσης όταν υποχώρησε απότομα. Καθώς λαμβάνουμε περισσότερα δεδομένα για τη συνολική χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών το 2022, η κλιματική τεχνολογία θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ήταν ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας πίτας.
Η περυσινή ροή χρημάτων στην τεχνολογία του κλίματος ήταν σημαντική — 35 φορές περισσότερο από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Η χρηματοδότηση πλέον σε εταιρείες πρώιμου σταδίου, θα προκαλέσει ένα κύμα νέων προϊόντων και επιχειρηματικών μοντέλων.

2. Πως θα διαμορφωθούν οι τιμές σε πολυπυρίτιο και λίθιο;

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, τα δύο βασικά στοιχεία για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος αυξάνονταν σε κόστος. Το πολυπυρίτιο ηλιακής ποιότητας, το βασικό μέταλλο για την κατασκευή περισσότερο από το 90% των ηλιακών συλλεκτών στον κόσμο, ξεκίνησε την τιμή του το 2021 πριν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο του εδώ και σχεδόν μια δεκαετία στα 38 δολάρια το κιλό. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει έκτοτε στα 17,51 δολάρια το κιλό, που σημαίνει ότι έχουν μειωθεί στο μισό από τον Οκτώβριο του 2022.

Ομοίως, το λίθιο που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας αυξήθηκαν πάνω από 11 φορές από τις αρχές του 2021 πριν κορυφωθουν τον Νοέμβριο. Αυτή η κίνηση ήταν αρκετά σημαντική ώστε να αυξηθούν οι τιμές των μπαταριών ιόντων λιθίου για πρώτη φορά σε τουλάχιστον μια δεκαετία. Οι τιμές του λιθίου άρχισαν επίσης να υποχωρούν, αν και όχι τόσο απότομα όσο οι τιμές του πολυπυριτίου, και ξεκινούν το έτος περίπου 13% κάτω από το υψηλό τους για το 2022.
Προσοχή χρειάζεται το πόσο θα υποχωρήσει το πολυπυρίτιο και το λίθιο και ο αντίκτυπος της τιμής στις επιχειρήσεις ηλιακής ενέργειας και ηλεκτροκίνητων ηλεκτρικών.
Το BloombergNEF αναμένει περίπου 50% περισσότερη παροχή πολυπυριτίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση των τιμών ακόμη και με ένα ακόμη έτος ρεκόρ ηλιακών εγκαταστάσεων.
Η προμήθεια λιθίου εξόρυξης θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από 30% και φέτος. Οι πωλήσεις EV αναμένεται να αυξηθούν, ενώ η ευρύτερη αγορά αυτοκινήτων φαίνεται να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς. Και για τους δύο τομείς, κάθε πτώση τιμής σε βασικές εισροές θα είναι ευπρόσδεκτη.

3. Πόσο γρήγορα και ομαλά θα μεταβεί ο φόρος άνθρακα από τον σχεδιασμό στην εφαρμογή στα σύνορα του IRA και της ΕΕ;

Οι αμερικανοί είναι σίγουρα εξοικειωμένοι με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του κλίματος. Αυτά τα κεφάλαια, καθώς και τα πρόσθετα δισεκατομμύρια για το κλίμα από τον νόμο για τις υποδομές και τον νόμο για τα CHIPS και την Επιστήμη, πρέπει τώρα να κινηθούν και αναμένεται πώς θα γίνει φέτος. Δεν εξαρτάται μόνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση: Η τοπική αντιπολίτευση θα μπορούσε να στραγγαλίσει πολλά έργα, και αυτό θα μπορούσε να προέλθει από όλες τις πλευρές.
Εν τω μεταξύ, ο Μηχανισμός Προσαρμογής των Συνόρων Άνθρακα της ΕΕ έχει καταλήξει σε «μια προσωρινή συμφωνία και υπό όρους» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα χρειάζεται επιβεβαίωση και έγκριση πριν τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο. Οι επόμενοι εννέα μήνες των υποχρεώσεων αναφοράς CBAM θα πρέπει να δώσουν μια ένδειξη για τον αντίκτυπο αυτής της πολιτικής στην εγχώρια βιομηχανία και το διεθνές εμπόριο.

4. Προβλήματα στο σπίτι για τον νέο βασιλιά του LNG;

Πέρυσι, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Κατάρ ως τον κορυφαίο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Το Κατάρ κατείχε εδώ και καιρό την πρώτη θέση, ενώ οι ΗΠΑ άρχισαν να εξάγουν από τις 48 πολιτείες μόλις το 2016. Ο κύριος προορισμός για το LNG των ΗΠΑ το 2022 ήταν η Ευρώπη, και ήταν ευπρόσδεκτο εκεί δεδομένου του περιορισμού των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Αυτό που έχει κρίσιμη σημασία είναι ο αντίκτυπος των εξαγωγών στις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Το φυσικό αέριο κοστίζει σημαντικά λιγότερο στις ΗΠΑ από ό,τι σε άλλες μεγάλες οικονομίες, χάρη στην εγχώρια αφθονία. Αλλά οι συνεχείς εξαγωγές θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό. Η έρευνα του τρίτου τριμήνου της Dallas Fed για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου διαπίστωσε ότι τα περισσότερα στελέχη αναμένουν ότι η εποχή του φθηνού αερίου στις ΗΠΑ θα έχει τελειώσει μέσα σε τρία χρόνια.
Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου θα επηρεάσει το μείγμα καυσίμου ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, φέρνοντας δυνητικά περισσότερο άνθρακα στο δίκτυο - αλλά σχεδόν σίγουρα θα προσελκύσει και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι υψηλότερες τιμές θα έπλητταν επίσης τη βιομηχανία, και εάν επιμείνουν, θα μπορούσαν να ωθήσουν τις επενδύσεις βαθιάς εξάλειψης του άνθρακα στον παραδοσιακό τομέα των πετροχημικών.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης