Τελευταία Νέα

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ προς την ΡΑΕ για την δομή των πράσινων PPAs - Ποιά μορφή πλατφόρμας ζητά

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ προς την ΡΑΕ για την δομή των πράσινων PPAs - Ποιά μορφή πλατφόρμας ζητά
Η ΕΒΙΚΕΝ επανέρχεται στο θέμα των διμερών συμβολαίων σε επιστολή της προς τη ΡΑΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη θέσπιση πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ
Σε αδιέξοδο βρίσκεται η εγχώρια ενεργοβόρα βιομηχανία καθώς έληξαν οι συμβάσεις προμήθειας σταθερού κόστους ρεύματος με τη ΔΕΗ. Εννέα εργοστάσια, 6 της Βιοχάλκο, δύο της ΑΓΕΤ και η χαρτοβιομηχανία MEΛ από την 1η Ιανουαρίου προμηθεύονται το ρεύμα σε τιμή χονδρεμπορικής αγοράς, ενώ τον Ιούνιο λήγει η σύμβαση της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν και στο τέλος του έτους της Αλουμίνιον. Οι διπαραγματεύσεις με τη ΔΕΗ οδήγησαν σε αδιέξοδο και ένας νέος κύκλος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη για την υπογραφή διμερών συμβολαίων, αναμένοντας την ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την κατάργηση του πλαφόν στην παραγωγή απε που προορίζεται και διμερή συμβόλαια με τη βιομηχανία, όμως μόνο για αυτά που αφορούν φυσική παράδοση.

Εκτός κατάργησης, φαίνεται να μένουν τα διμερή virtual συμβόλαια, κάτι που για τη βιομηχανία δεν αίρει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά τη λήξη των συμβάσεων με τη ΔΕΗ, η οποία πάντως εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε "πράσινα" διμερή συμβόλαια με τους μεγάλους πελάτες της, δεκαετούς διάρκειας.
Η ΕΒΙΚΕΝ επανέρχεται στο θέμα των διμερών συμβολαίων σε επιστολή της προς τη ΡΑΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη θέσπιση πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (RES PPAS Platform).

Ποιά ρύθμιση ζητά

Η πρόσφατη επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) στα έσοδα των παραγωγών από την DAM (market revenue cap) καθιστά αδύνατη τη σύναψη νέων μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων (PPAs βιομηχανιών με ΑΠΕ), είτε είναι χρηματοοικονομικά (cfd), είτε με φυσική παράδοση καθώς δεν λαμβάνει ως βάση υπολογισμού, τα πραγματικά έσοδα του παραγωγού, όπως αυτά προκύπτουν μετά το διακανονισμό της ανταλλαγής ενέργειας με τον αγοραστή, στη συμφωνημένη μεταξύ τους τιμή, τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ.

Επισημαίνει δε ότι πρέπει να έλθει ρύθμιση, που να άρει άμεσα την υφιστάμενη στρέβλωση και να εφαρμόζει ορθά πλέον την επιβολή του πλαφόν στα νέα διμερή συμβόλαια είτε είναι χρηματοοικονομικά (virtual), είτε με φυσική παράδοση με την προϋπόθεση να είναι σε αυτά πλήρως καθορισμένα τόσο η μονάδα παραγωγής όσο και ο αγοραστής. Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ τα πράσινα PPA με φυσική παράδοση καθιστούν απαραίτητη τη μεσολάβηση ενός προμηθευτή, κάτι που δρα περιοριστικά και σε πολλές περιπτώσεις, αυτή δεν είναι εφικτή χωρίς κόστος για τον τελικό καταναλωτή. Κάνει μάλιστα λόγο για μονοπώληση των πράσινων PPA από τους καθετοποιημένους προμηθευτές , κάτι που θα ενδυναμώσει το υφιστάμενο ολιγοπώλιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Καμία πλατφόρμα με στόχο την προώθηση των πράσινων ΡΡΑ, οποιασδήποτε μορφής, δεν μπορεί να αποτρέψει την μονοπώληση των πράσινων ΡΡΑ από τους καθετοποιημένους προμηθευτές, παρά μόνο η θέσπιση ρύθμισης, που θα θέτει περιορισμό, σε όλους τους καθετοποιημένους προμηθευτές, ως ποσοστό επί των πωλήσεων τους στον αριθμό των ΡΡΑ (Μwh) που μπορούν να υπογράψουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στις σημερινές συνθήκες, «η συζήτηση για δημιουργία πλατφόρμας για προώθηση των πράσινων ΡΡΑ ευνοεί τη μονοπώληση αυτών από λίγους ισχυρούς παίκτες και αποκρύπτει τα πραγματικά προβλήματα» καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης