Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Ποιές εγγυήσεις θα καταβάλουν οι προμηθευτές στους διαχειριστές για ΥΚΩ και Τέλη το 2023

ΡΑΕ: Ποιές εγγυήσεις θα καταβάλουν οι προμηθευτές στους διαχειριστές για ΥΚΩ και Τέλη το 2023
Οι εγγυήσεις αναμένουν την έγκριση τους και από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορούν τόσο τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας όσο και τις Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου για το έτος 202

Τις εγγυήσεις που θα πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού στον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ για την ομαλή καταβολή των ΥΚΩ και των Τελών Χρήσης Δικτύου προσδιορίζει με απόφαση της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Οι εγγυήσεις αυτές καταβάλλονται προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και να αποφευχθούν φαινόμενα αλυσιδωτών επιπτώσεων σε ολόκληρο το σύστημα σε περίπτωση οικονομικής δυσπραγίας κάποιας εταιρίας προμήθειας.

Οι εγγυήσεις αυτές που εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ και αναμένουν την έγκριση τους και από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορούν τόσο τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας όσο και τις Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου για το έτος 2023. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες χρεώσεις καταβάλλονται από τους καταναλωτές στις εταιρίες προμήθειας οι οποίες τις αποδίδουν στον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ. Ωστόσο με δεδομένη την ενεργειακή κρίση η αύξηση των επισφαλειών των τελικών καταναλωτών μετακυλήεται στους προμηθευτές και έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αυτοί να τις μετακυλήουν στους διαχειριστές. Έτσι οι εγγυήσεις αποτελούν τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος.

Μάλιστα η απόφαση της ΡΑΕ αναφέρει ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ, αποδίδονται από τους προμηθευτές και τους αυτοπρομηθευόμενους πελάτες προς τον ΔΕΔΔΗΕ ανεξαρτήτως της είσπραξης των κονδυλίων αυτών από τους πελάτες τους. Η ΡΑΕ έκανε δεκτή την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ για το ύψος των εγγυήσεων για τις χρεώσεις ΥΚΩ.

Οι υπόχρεοι χωρίζονται σε τέσσερις κλάσεις με βάση συντελεστές οικονομικού κινδύνου.
Στην πρώτη κλάση η κατώτατη συνολική χρέωση είναι μηδέν και η ανώτατη 250.000 ευρώ.
Στη δεύτερη κλάση η κατώτατη συνολική χρέωση είναι 250.000 ευρώ και η ανώτατη 2,5 εκατ.
Στην τρίτη κλάση η κατώτατη συνολική χρέωση είναι 2,5 εκατ. ευρώ και η ανώτατη 5 εκατ. ευρώ
Στην τέταρτη κλάση η κατώτατη συνολική χρέωση είναι 5 εκατ. ευρώ και η ανώτατη 146,9 εκατ. ευρώ.

Για κάθε ημέρα καθυστέρησης υποβολής των εγγυήσεων γι τους τελευταίους 30 μήνες επιβάλλεται προσαύξηση 0,1%.

Τιμολόγηση χρεώσεων ΥΚΩ

Στο σκεπτικό της ΡΑΕ για τον προσδιορισμό του ύψους των εγγυήσεων που πρότεινε ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνεται ότι ο Διαχειριστής συμπεριέλαβε στοιχεία τιμολογήσεων χρεώσεων ΥΚΩ για την περίοδο Απρίλιος -Σεπτέμβριος 2022 βάσει των οποίων καθορίστηκαν οι κλάσεις τις οποίες εισηγήθηκε για την κατάταξη των υπόχρεων σε σχέση με τον συντελεστή οικονομικού κινδύνου.
Υπόχρεοι της καταβολής Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου είναι οι προμηθευτές. Κάθε προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εγγυήσεις ή προκαταβολή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου έναντι της Χρέωσης Χρήσης Δικτύου που του αναλογεί σύμφωνα με το μερίδιο που κατέχει στην αγορά.

Και σε αυτή την περίπτωση οι υπόχρεοι χωρίζονται σε τέσσερις κλάσεις με βάση τον οικονομικό κίνδυνο.
Στην πρώτη κλάση η κατώτατη συνολική χρέωση είναι μηδέν και η ανώτατη 500.000 ευρώ.
Στη δεύτερη κλάση η κατώτατη συνολική χρέωση είναι 500.000 ευρώ και η ανώτατη 5 εκατ ευρώ.
Στην τρίτη κλάση η κατώτατη συνολική χρέωση είναι 5 εκατ. ευρώ και η ανώτατη 10 εκατ. ευρώ
Στην τέταρτη κλάση η κατώτατη συνολική χρέωση είναι 10 εκατ. ευρώ και η ανώτατη 260 εκατ. ευρώ.

Για κάθε ημέρα καθυστέρησης υποβολής των εγγυήσεων για τους τελευταίους 60 μήνες επιβάλλεται προσαύξηση 0,1%.
Και στην περίπτωση αυτή ο ΔΕΔΔΗΕ έχει συμπεριλάβει στην εισήγηση του στοιχεία τιμολογήσεων Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου για την περίοδο Απριλίου- Σεπτεμβρίου 2022 βάσει των οποίων καθορίστηκαν οι κλάσεις των υπόχρεων σε σχέση με τον συντελεστή οικονομικού κινδύνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης