Ενέργεια

ΕΕ και NATO θα ενισχύσουν την προστασία των αγωγών και των βασικών υποδομών

tags :
ΕΕ και NATO θα ενισχύσουν την προστασία των αγωγών και των βασικών υποδομών
Η νέα Ομάδα Εργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ για την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας, αρχικά θα καλύψει τέσσερις τομείς: τις μεταφορές, την ενέργεια, το ψηφιακό δίκτυο και το διάστημα

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας (Task Force) για να ενισχύσουν την προστασία των κρίσιμων υποδομών, ανακοίνωσαν σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Ο J. Stoltenberg και η von der Leyen συναντήθηκαν λίγο πριν τις συζητήσεις για την ασφάλεια και την άμυνα του Κολλεγίου των Ευρωπαίων Επιτρόπων, στις οποίες συμμετείχε και ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η ανθεκτικότητα και η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας αποτελούν βασικό μέρος της κοινής εργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. Είπε ότι, στον απόηχο της «εργαλειοποίησης» της ενέργειας από τον Πρόεδρο Poutin και της δολιοφθοράς των αγωγών Nord Stream, η κοινή ομάδα δράσης θα επικεντρωθεί στο να καταστήσει «τις κρίσιμες υποδομές, την τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές σε πιθανές απειλές» και θα αναλάβει δράση για τον μετριασμό πιθανών τρωτών σημείων.

Η συνάντηση έλαβε μέρος μία ημέρα μετά την υπογραφή της τρίτης κοινής δήλωσης για τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ο Stoltenberg είπε ότι αυτή η συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ, επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά την ασφάλεια της Ευρώπης. Τόνισε ότι οι σκληρές μάχες γύρω από το Μπαχμούτ και το Σολεντάρ έδειξαν τη γενναιότητα των ουκρανικών δυνάμεων και τη ζωτική σημασία της ενίσχυσης της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. «Σε αυτή τη βασική συγκυρία του πολέμου, πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα, ακόμη πιο γρήγορα», είπε.

Nέο είδος απειλών

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι «η δολιοφθορά του Nord Stream έδειξε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο είδος απειλών». Πρόσθεσε ότι η νέα Ομάδα Εργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ για την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας, αρχικά θα καλύψει τέσσερις τομείς: τις μεταφορές, την ενέργεια, το ψηφιακό δίκτυο και το διάστημα και ότι ουσιαστικά έχει να κάνει με ανταλλαγή πληροφοριών, έγκαιρη προειδοποίηση και κοινή τεχνογνωσία.

Παράλληλα, η von der Leyen τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι αμυντικές ικανότητες της Ευρώπης, λέγοντας ότι «μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα θα κάνει και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρέπει να διατηρηθεί μια ισχυρή βιομηχανική στρατιωτική βάση στην Ευρώπη. «Ήδη το Ευρωπαϊκό Ταμείο 'Αμυνας βοηθά στην ανάπτυξη στρατιωτικών τεχνολογιών αιχμής και τώρα πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στις κοινές αμυντικές προμήθειες», δήλωσε.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης