Τελευταία Νέα

Στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στρέφεται η Αυστρία - Ποντάρει στις γενναίες επιδοτήσεις

Στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στρέφεται η Αυστρία - Ποντάρει στις γενναίες επιδοτήσεις
Ο νέος νόμος θα σημαίνει ότι οι μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε υφιστάμενα κτίρια δεν θα απαιτούν πλέον άδεια

Μετά από διήμερη σύσκεψη, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αυστρία, επιταχύνοντας την αδειοδότηση, την κατασκευή φωτοβολταϊκών και παρέχοντας πιο γενναιόδωρες επιδοτήσεις, όπως μεταδίδει το Euractiv

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως καγκελάριος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς έθεσε ως στόχο η Αυστρία να λειτουργεί με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ η φιλόδοξη επέκταση της υδροηλεκτρικής ενέργειας είχε δημιουργήσει μεγάλα κέρδη στο παρελθόν, η έλλειψη δημόσιας αποδοχής είδε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να παραμένει στάσιμο στο 65% περίπου τα τελευταία χρόνια.

Αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση και την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αυτό πρόκειται να αλλάξει. Η Αυστρία θα αποκτήσει τη δυνατότητα να «γίνει πιο ανεξάρτητη και ελεύθερη», εξήγησε την Τετάρτη ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. Η κυβέρνηση θέλει να ενδυναμώσει «την Αυστρία και τον λαό της να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προώθηση της προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

To ρεκόρ των εγκαταστάσεων

Το περασμένο έτος ήταν έτος ρεκόρ για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην Αυστρία, με την προσθήκη ισχύος περίπου 1,3 γιγαβάτ.«Τώρα, με τον νόμο για την επιτάχυνση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (EABG), παρέχουμε περαιτέρω εκτεταμένες βελτιώσεις για την έγκριση μικρότερων εγκαταστάσεων», εξήγησε η υπουργός Ενέργειας Λεονόρ Γκεβέσλερ.

Ο νέος νόμος θα σημαίνει ότι οι μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε υφιστάμενα κτίρια δεν θα απαιτούν πλέον άδεια. Η κρατική στήριξη για τα ηλιακά έργα, η οποία ανερχόταν σε 395 εκατ. ευρώ το 2022, θα αυξηθεί σε 600 εκατ. ευρώ.Η αδειοδότηση, ένα σημαντικό εμπόδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα συντομευτεί. Αυτό, η Αυστρία θέλει να το επιτύχει με τη μείωση των αξιολογήσεων περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα θεωρείται ως «ιδιαίτερο δημόσιο συμφέρον» και οι τακτικές καταγγελίες δεν θα προκαλούν πλέον καθυστέρηση.

Εάν ένα ομόσπονδο αυστριακό κρατίδιο δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει χωροταξικό ενεργειακό σχεδιασμό, οι εκτιμήσεις επιπτώσεων μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς οι δήμοι να χαρακτηρίσουν τη γη κατάλληλη για το σκοπό αυτό – με την παράλληλη εκτέλεση των δύο διαδικασιών, οι άδειες θα πρέπει να επιταχυνθούν.Τέλος, η κυβέρνηση υπό συντηρητική ηγεσία θέλει να ενισχύσει την παραγωγή βιοαερίου. Συχνά υποπροϊόν ζωικών ή δασικών αποβλήτων, το βιοαέριο θεωρείται πράσινο. Μέχρι το 2030, η Βιέννη επιθυμεί να δεκαπλασιαστεί η παραγωγή σε 10,5 τεραβατώρες ετησίως. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα αναγκαστούν να αναμειγνύουν 11% βιοαέριο στο αέριο που πωλούν.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης