Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Η αμερικανική οικονομία ίσως καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2023

Georgieva (ΔΝΤ): Η αμερικανική οικονομία ίσως καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2023
Η αμερικανική οικονομία ίσως καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2023, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ
Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν την ύφεση τη χρονιά αυτή και να επιτύχουν “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας τους, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Kristalina Georgieva.

Η Georgieva δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αγορές εργασίας στις ΗΠΑ παραμένουν ανθεκτικές, ενώ η καταναλωτική ζήτηση παραμένει δυνατή, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Όπως είπε η ίδια, καταγράφεται μία υγιής στροφή μακριά από τις υπερβολικές αγορές προϊόντων, οι οποίες είχαν πιέσει τις τιμές, ενώ επιστρέφει η ζήτηση υπηρεσιών και υπάρχουν περισσότερο διαφοροποιημένες πηγές ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία.
Οι εξελίξεις αυτές “παρέχουν επαρκή επιχειρηματολογία για προσδοκία ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφύγουν την οικονομική ύφεση”, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε για το 2023.

“Πράγματι, θα μπορούσα να πω ότι σε τεχνικούς όρους (οι ΗΠΑ) βρίσκονται ήδη σε ύφεση, αλλά θα είναι μία πολύ ήπια ύφεση”.
Όπως σημείωσε, ο καθορισμός περιόδων οικονομικής ύφεσης αποτελεί συχνά το αντικείμενο έντονης συζήτησης, αλλά η ίδια δήλωσε πως τείνει προς ένα σενάριο ομαλής προσγείωσης για τις ΗΠΑ.
Το ΔΝΤ εκτίμησε τον Οκτώβριο την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ για το 2023 στο 1%, ενώ την εκτίμηση αυτή θα επικαιροποιήσει αυτό το μήνα.
Η Παγκόσμια Τραπεζα εκτίμησε την Τρίτη ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα καταγραφεί στο 0,5% για το 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης