Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πράσινο φως της ΕΕ σε πρόγραμμα 1,1 δισ. ευρώ για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα της Δανίας

Πράσινο φως της ΕΕ σε πρόγραμμα 1,1 δισ. ευρώ για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα της Δανίας
Η Δανία δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι η ενίσχυση θα επιφέρει συνολικές μειώσεις CO2 και ότι δεν μετατοπίζει απλώς τις εκπομπές από τον έναν τομέα στον άλλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της σε πρόγραμμα 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της ανάπτυξης τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στη Δανία.

Η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω ανοιχτού διαγωνισμού σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε βιομηχανικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τομέων των αποβλήτων και της ενέργειας. Σύμφωνα με το offshore-energy.biz, το μέγιστο ποσό θα ισούται με 54,9 εκατ. ευρώ ετησίως, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό.

Τι θα προβλέπει η σύμβαση

Στο πλαίσιο μιας 20ετούς σύμβασης, ο δικαιούχος θα δεσμεύει και θα αποθηκεύει τουλάχιστον 0,4 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως από το 2026. Η ενίσχυση θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ του εκτιμώμενου συνολικού κόστους δέσμευσης και αποθήκευσης ενός τόνου CO2 και την απόδοση που αναμένεται από τον δικαιούχο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Δανία δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι η ενίσχυση θα επιφέρει συνολικές μειώσεις CO2 και ότι δεν μετατοπίζει απλώς τις εκπομπές από τον έναν τομέα στον άλλο.

Τα οφέλη

Το εν λόγω μέτρο αναμένεται να αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην τεχνολογία CCS, να μειώσει το κόστος για μελλοντική εφαρμογή των τεχνολογιών CCS και να διευκολύνει την ανάπτυξη μιας εμπορικής αγοράς CCS στη Δανία.

Τέλος, είναι εξαιρετικά πιθανό και σχεδόν σίγουρο ότι θα επιτρέψει τη δέσμευση και αποθήκευση τουλάχιστον 8 εκατομμυρίων τόνων CO2 για τη συνολική περίοδο 20 ετών. Αυτό μάλιστα θα συμβάλλει καθοριστικά στις προσπάθειες της Δανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% έως το 2030 σε σύγκριση με το επίπεδο του 1990, βοηθώντας τη χώρα και την ΕΕ να επιτύχουν τον στόχο τους για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

«Αυτό το σχέδιο ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στη Δανία να δεσμεύσει και να αποθηκεύσει σημαντική ποσότητα CO2, εμποδίζοντας την απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα. Θα βοηθήσει την χώρα να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της για κλιματική ουδετερότητα το αργότερο έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», δήλωσε η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

Το κίνητρο της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα είναι απαραίτητο και κατάλληλο για τη στήριξη της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 στη Δανία. Δίνει επιπλέον ένα σημαντικό κίνητρο, καθώς οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι δεν θα πραγματοποιούσαν τις επενδύσεις χωρίς την κρατική επιδότηση.

Το σχέδιο θα υποβληθεί σε αξιολόγηση στο επόμενο στάδιο, προκειμένου να επαληθευτεί η αποτελεσματικότητα της ανταγωνιστικής διαδικασίας των προσφορών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης