Recharge: Γιατί είναι στο προσκήνιο της πράσινης επανάστασης η Masdar - Στόχος τα 200 GW

Recharge: Γιατί είναι στο προσκήνιο της πράσινης επανάστασης η Masdar - Στόχος τα 200 GW
Η Masdar προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις επενδύσεις του 2023, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται βιώσιμη χρηματοδότηση και η έκδοση των πρώτων πράσινων ομολόγων της

Όταν η προσοχή όλων στραφεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία θα φιλοξενήσουν τη διάσκεψη για το κλίμα στα τέλη του Νοέμβρη, η Masdar θα τραβήξει τα βλέμματα των πάντων. Πρόκειται για τον παγκόσμιο πρωταθλητή καθαρής ενέργειας του Άμπου Ντάμπι που για σχεδόν δύο δεκαετίες ήταν το πράσινο πρόσωπο των ΗΑΕ, σύμφωνα με το Recharge.

H Masdar –με μια νέα τριμερή μετοχική δομή που χωρίζεται μεταξύ της Adnoc, του Abu Dhabi utility group Taqa και του κρατικού επενδυτικού ταμείου Mubadala, του αρχικού υποστηρικτή της– έχει τώρα στόχο να συγκεντρώσει ένα ακαθάριστο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 100 GW, από περίπου 20 GW τώρα. Στοχεύει στην παραγωγή 1 εκατ, τόνων πράσινου υδρογόνου έως το 2030, και μακροπρόθεσμα, οι φιλοδοξίες της για τις ανανεώσιμες πηγές αυξάνονται στα 200 GW.

Ωστόσο, με τους ιδιοκτήτες της που κυριαρχούν τα ορυκτά καύσιμα, μπορεί η Masdar να περιμένει πραγματικά ότι θα αντιμετωπίζεται ως μια πραγματικά πράσινη οντότητα καθώς επεκτείνεται παγκοσμίως;

Το 2006 «δεν ήταν προφανές» σε πολλούς ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα ήταν αυτό που εκπροσωπούν σήμερα στην παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία, ισχυρίστηκε ο Meitanis, μιλώντας νωρίτερα αυτό το μήνα στο Recharge στο Abu Dhabi Sustainability Week, το οποίο φιλοξένησε η ίδια η Masdar.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν την εναλλακτική ενέργεια εκείνη την εποχή και οι τεχνολογίες δεν ήταν ανταγωνιστικές. Το 2023 θα είναι μια μεγάλη χρονιά για τη Masdar, που επιδιώκει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές σε παγκόσμια κλίμακα» τόνισε.

Όπως είναι γνωστό η Masdar έχει μνημόνιο συνεργασίας με την Motor Oil.
Δείτε αναλυτικά εδώ:

https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/534384/motor-oil-mnimonia-synergasias-me-masdar-kai-adnoc

Τα σχέδια του 2023

Η Masdar προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις επενδύσεις του 2023, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται βιώσιμη χρηματοδότηση και η έκδοση των πρώτων πράσινων ομολόγων της. Ο οικονομικός διευθυντής Niall Hannigan είπε ότι η εταιρεία θα στηρίξει τις δραστηριότητές της με ένα πρώτο πλαίσιο πράσινης χρηματοδότησης, το οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί «πολύ σύντομα».

«Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η Masdar πληροί τα υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας, αποκάλυψης και ακεραιότητας, ώστε οι τράπεζες και οι επενδυτές να μπορούν να συμμετέχουν με σιγουριά στις προσπάθειές μας για το καθαρό μηδέν.

Τα «ανοίγματα»

Μια περιοχή όπου η Masdar αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή είναι η Κεντρική Ασία, όπου κατασκευάζει ήδη το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της περιοχής, το Zarafshan των 500 MW στο Ουζμπεκιστάν, και έχει συμφωνήσει πάνω από 10 GW μελλοντικής ανάπτυξης με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτό συγκαταλέγεται και η υπεράκτια αιολική ενέργεια που συνδέεται με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Κασπία Θάλασσα.

Η Masdar έχει μεγάλα σχέδια στις ΗΠΑ και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια της Βόρειας Θάλασσας, με τον Fawaz Al Muharrami, εκτελεστικός διευθυντής στο τμήμα καθαρής ενέργειας του Ομίλου να επισημαίνει ότι «κλειδί είναι η ικανότητα της ανάπτυξης. Εμείς κινητοποιούμε χρηματοδότηση και έχουμε πρόσβαση σε βασικούς προμηθευτές».

H κυριαρχία της Κίνας

Ο Al Muharrami επιβεβαίωσε ότι αναμένει να δει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ανανεώσιμων πηγών εξοπλισμού να συνεχίσει να κυριαρχείται από την Κίνα, ειδικά στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, με την Goldwind να αναδεικνύεται ως ένας ισχυρός βασικός προμηθευτής στην παγκόσμια αγορά.

Αναφορικά με την υλοποίηση του στόχου των 100 GW, τα οικονομικά δεδομένα του Ομίλου είναι εξαιρετικά, λόγω ης ισχυρής οικονομικής δύναμης και της κρατικής υποστήριξης. Εάν αυτή η συνθήκη υποστηριχθεί και από εταίρους των αναδυόμενων αγορών, τα αποτελέσματα θα είναι αισιόδοξα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης