Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Rystad: Οι ενεργειακές υπηρεσίες θα αυξηθούν σε 1 τρισ. δολάρια έως το 2025

Rystad: Οι ενεργειακές υπηρεσίες θα αυξηθούν σε 1 τρισ. δολάρια έως το 2025

 Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για την επόμενη επταετία - Επέκταση σε γεωθερμία, υδρογόνο, υπεράκτια αιολική ενέργεια και δέσμευση, χρήση και η αποθήκευση άνθρακα

 

Η Rystad Energy αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά εργολάβων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 1 τρισ. δολάρια το 2025 και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια στη συνέχεια. Με τη βοήθεια της ισχυρής ανάπτυξης στο τμήμα της βιομηχανίας για την υγροποίηση, τη μεταφορά και την εκ νέου αεριοποίηση του φυσικού αερίου, οι συνολικές δαπάνες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παραμείνουν πάνω από 920 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο για την περίοδο 2022-2028.

Παρά τον κίνδυνο να συμβεί ένας ακόμη κύκλος ύφεσης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μετά το 2025, οι προμηθευτές υπηρεσιών πετρελαιοειδών θα πρέπει να είναι σε θέση να εξισορροπήσουν την ύφεση κινούμενη σε άλλα μέρη της ευρύτερης αγοράς ενέργειας – και με αυτόν τον τρόπο, επεκτείνοντας τη συνολική αγορά-στόχο. Το κλειδί για τους προμηθευτές είναι να συνεχίσουν να κυνηγούν προφανείς ευκαιρίες όσον αφορά τη γεωθερμική ενέργεια, το υδρογόνο, την υπεράκτια αιολική ενέργεια και τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα.

Μαζί με τις υπηρεσίες κοιτασμάτων πετρελαίου, αυτή η επέκταση σε άλλες ενεργειακές περιοχές θα μπορούσε να προσφέρει μια αγορά 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τους προμηθευτές έως το 2025, η οποία θα μπορούσε να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια μετά. Η κατανομή των διαφόρων τμημάτων υπηρεσιών μεταξύ των προμηθευτών πετρελαίου και φυσικού αερίου αποκαλύπτει ότι όλα τα τμήματα θα αναπτυχθούν σε ονομαστικούς όρους, με επικεφαλής τους προμηθευτές που στοχεύουν εξοπλισμό και υλικά και εκείνους που παρέχουν υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης.

Ενώ αναμένεται τα επόμενα επτά χρόνια να προσφέρουν μια ισχυρή αγορά για ενεργειακές υπηρεσίες, οι εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν τα οικονομικά τους στοιχεία. Ευτυχώς, η συνολική χρήση βελτιώνεται ταχέως καθώς οι προμηθευτές προσέχουν να μην υπερεπενδύουν σε μεγαλύτερη χωρητικότητα, καθώς οι εξέδρες, τα πλοία, τα εργοστάσια και άλλες μονάδες στην αλυσίδα εφοδιασμού επηρεάζονται από τη φυσική φθορά. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη τιμολόγηση για τους προμηθευτές – τους τελευταίους 12 μήνες ανέβασαν τις τιμές για υπεράκτιες εξέδρες, χερσαίες πλατφόρμες, στόλους frac, proppant, OCTG, πλοία και υποθαλάσσιες υποδομές σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μια δεκαετία.

« Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το 2022 θα είναι η αρχή ενός άλλου σούπερ κύκλου για τον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών», λέει ο Audun Martinsen, συνεργάτης και επικεφαλής της έρευνας ενεργειακών υπηρεσιών στη Rystad Energy.

Υψηλές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια

Το περασμένο έτος ήταν ένα σημείο καμπής με την ανάκαμψη μετά την πανδημία και τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και τις ισχυρές τιμές του πετρελαίου, επιτρέποντας στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά 20%.
Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια ώθησαν τους παραγωγούς πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή και τα συμβόλαια για αγαθά και υπηρεσίες , και η βιομηχανία υπηρεσιών πετρελαιοειδών εξάντλησε γρήγορα τους στόλους fracking, εξέδρες και χάλυβα περιβλημάτων και σωλήνων.
Οι τιμές που θα μπορούσαν να χρεώσουν οι προμηθευτές αυξήθηκαν κατά διψήφια ποσοστά, επιτρέποντας στα περιθώρια EBITDA να ενισχυθούν (το EBITDA αναφέρεται στα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων, μια βασική μέτρηση για τη μέτρηση της κερδοφορίας μεταξύ των εταιρειών). Μετά την ανάκαμψη το 2022, εισερχόμαστε σε ένα πολλά υποσχόμενο 2023, με δυνατότητα ανάπτυξης 13% τόσο για επενδύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου όσο και 10% για επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο κλάδος των υπηρεσιών πετρελαιοπηγών αντιμετώπισε μια δύσκολη πορεία από το 2014. Η υπερπροσφορά όγκων πετρελαίου λόγω της επανάστασης του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, ο πόλεμος πετρελαίου υπό την ηγεσία του ΟΠΕΚ, η Ρωσία που πλημμύρισε την αγορά και μια διετή πανδημία όλα συνέβαλαν στη συμπίεση των τιμών του πετρελαίου και στις ανάντη δαπάνες. Ως αποτέλεσμα, οι προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είχαν τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη που χρειάζονταν πραγματικά για να μετατρέψουν τις δραστηριότητές τους σε μια κερδοφόρα υγιή επιχείρηση στο νέο περιβάλλον της αγοράς.
Από την κορύφωσή του το 2014 έως το κατώτατο σημείο το 2021, τα έσοδα μειώθηκαν σχεδόν κατά 60% για τους μεγαλύτερους εργολάβους. Παρά την κάποια αισιοδοξία το 2017-19, η αγορά δεν απογειώθηκε πραγματικά καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου διατήρησαν αυστηρή ταμειακή πειθαρχία και ορισμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετώπιζαν συνεχιζόμενη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Ορισμένες περιοχές και τμήματα είχαν προσοδοφόρες αγορές την περίοδο 2014-21, αλλά συνολικά, σε εταιρικό επίπεδο, οι παγκόσμιοι παίκτες δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την τάση. Η ανάλυση των μεγαλύτερων εισηγμένων στον τομέα των υπηρεσιών δείχνει ότι δεν ήταν μόνο τα έσοδα που μειώθηκαν για επτά χρόνια: τα συνολικά κέρδη, οι λειτουργικές ταμειακές ροές, τα περιθώρια κέρδους και η απόδοση των μετοχών ήταν επίσης χαμηλότερα.

Οι προμηθευτές δεν μπόρεσαν να μειώσουν το κόστος, να προσαρμόσουν την παραγωγική ικανότητα και να αντιμετωπίσουν το χρέος τους σε βαθμό που θα τους επέτρεπε να μετατρέψουν τη χαμηλότερη δραστηριότητα της αγοράς σε κερδοφόρα επιχείρηση. Οι εταιρείες έχουν προσκολληθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία, ελπίζοντας να ενισχύσουν γρήγορα το μερίδιο αγοράς τους σε μια μελλοντική ανάκαμψη της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης