Τελευταία Νέα

ΔΕΗΑΝ: Οι επαφές Μαύρου στο Τόκιο - Στην ΤΕΡΝΑ το mega φωτοβολταϊκό 550 MW στην Πτολεμαΐδα

ΔΕΗΑΝ: Οι επαφές Μαύρου στο Τόκιο - Στην ΤΕΡΝΑ το mega φωτοβολταϊκό 550 MW στην Πτολεμαΐδα
Προ ολίγον ημερών ο διευθύνων της ΔΕΗΑΝ  βρέθηκε στο Τόκιο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία
Έργο ορόσημο για τον «πράσινο» μετασχηματισμό της ΔΕΗ που προωθείται μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θεωρείται το mega φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 550 MW στην Πτολεμαΐδα, την κατασκευή του οποίου αναλαμβάνει η ελληνική εταιρία ΤΕΡΝΑ.  Σε αυτό το αποτέλεσμα κατέληξε ο διαγωνισμός που διενήργησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ αλλά και μια κινεζική εταιρία. Η σύμβαση ανάθεσης του έργου στην ΤΕΡΝΑ αναμένεται πολύ σύντομα και πάντως έως το τέλος Φεβρουαρίου.

H ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, έχει αναλάβει το ρόλο του «πολιορκητικού κριού» για το άνοιγμα της ΔΕΗ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών όπου τα προηγούμενα χρόνια είχε σχεδόν μηδενική παρουσία.
Έτσι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος βρίσκεται σε συνεχή κινητικότητα για την αναζήτηση ευκαιριών επέκτασης της δραστηριότητας της εταιρίας τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στα Βαλκάνια.
Μάλιστα προ ολίγον ημερών βρέθηκε στο Τόκιο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με υψηλόβαθμα στελέχη των εταιριών Itochu και Sumitomo προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις αυτές το ιαπωνικό ενδιαφέρον είναι έντονο και βεβαίως μια πιθανή συνεργασία τους με τη ΔΕΗ θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για κοινές επενδύσεις στην περιοχή.

Το mega φωτοβολταϊκό της Πτολεμαΐδας

Σε ότι αφορά το mega φωτοβολταϊκό της Πτολεμαΐδας πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός αφορούσε την εξεύρεση αναδόχου για τη μελέτη, προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 550 MW στο Ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα καθώς και τα έργα σύνδεσης του με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το έργο μεταξύ άλλων θεωρείται μείζονος σημασίας και για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και για τη στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ, καθώς η ολοκλήρωσή του δίνει σημαντική ώθηση στο επιχειρηματικό σχέδιο της επιχείρησης που προβλέπει ραγδαία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος πράσινης ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Το έργο έχει προϋπολογισμό 216 εκατ. ευρώ.

Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση του σταθμού προβλέπεται στους 22 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης έως την οριστική παραλαβή είναι οι 48 μήνες.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει άδειες έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 4 GW πολλά από τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Από αυτά έργα ισχύος 2,2 GW έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και περίπου 1,8 GW περιβαλλοντικούς όρους. Το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗΑΝ προβλέπει η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ να φτάσει το 1,5 GW έως το τέλος του 2023 και να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 5 GW σε βάθος πενταετίας.

Τα έργα της ΔΕΗΑΝ

Στο χαρτοφυλάκιο των πιο ώριμων έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά 251 MW στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 200 MW αιολικά και 200 MW μονάδων αποθήκευσης.Παράλληλα η εταιρία σχεδιάζει κινήσεις στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών αλλά και στα Βαλκάνια, πιθανότατα έως το τέλος του έτους.

Εξάλλου με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται το πρόγραμμα νέων έργων ΑΠΕ της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, της εταιρίας που αποτελεί κοινό project της RWE Renewables (51%) και της ΔΕΗ Aνανεώσιμες (49%) και η οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ.  Πρόσφατα ανακοινώθηκε η έναρξη, εντός των επομένων μηνών της κατασκευής πέντε φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος περίπου 210 MW, στο πρώην λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή ενός ακόμη cluster φωτοβολταικών ισχύος περίπου 300 MWp στην ίδια περιοχή.

Πρόκειται για έργα που είναι ήδη ώριμα και το επόμενο βήμα είναι η έναρξη της κατασκευής του με στόχο να λειτουργήσουν έως το 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης