Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Recharge: H απανθρακοποίηση της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας από ενεργειακούς κολοσσούς - Ποιοι είναι

Recharge: H απανθρακοποίηση της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας από ενεργειακούς κολοσσούς - Ποιοι είναι

Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι η αντιμετώπιση των εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με τα offshore αιολικά πάρκα σε όλο τον κύκλο ζωής τους

Τις δυνάμεις τους θα ενώσουν ενεργειακοί κολοσσοί σε συνεργασία με την Carbon Trust για να καταστήσουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια πιο βιώσιμη στο μέλλον, σύμφωνα με το Recharge.

Πρόκειται για τις BP, EnBW, Fred Olsen Seawind, Orsted, Parkwind, RWE, ScottishPower Renewables, Shell, SSE, TotalEnergies και Vattenfall. Ο κάθε Όμιλος σχεδιάζει, κατασκευάζει και λειτουργεί αιολικά πάρκα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας, και αντιπροσωπεύουν συλλογικά περίπου το ¼ της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος.

Στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Offshore Wind Sustainability Joint Industry Program, θα συνάψουν συνεργασία με το Carbon Trust. Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι η αντιμετώπιση των εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με τα offshore αιολικά πάρκα σε όλο τον κύκλο ζωής τους. Δηλαδή από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των projects μέχρι την λειτουργία των στροβίλων.

Η συνεισφορά των ΑΠΕ στο κλίμα

«Οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την ενίσχυση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη μετάβαση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο διευθυντής υπεράκτιων αιολικών της Carbon Trust, Jan Matthiesen.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «είναι καιρός να στρέψουμε την προσοχή μας στην καινοτομία και να δημιουργήσουμε μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική βιομηχανία. Αυτή η σύμπραξη μπορεί να πάει τη βιομηχανία στο επόμενο επίπεδο. Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία πρέπει να κλιμακωθεί γρήγορα για να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας, και αυτό πρέπει να γίνει με βιώσιμο τρόπο».  

Η Catrin Jung, επικεφαλής της υπεράκτιας επιχειρηματικής μονάδας αιολικής ενέργειας της Vattenfall, δήλωσε: «Θέλουμε να επιταχύνουμε τη ζωή χωρίς ορυκτά με τη δύναμη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και μέσα σε αυτό στοχεύουμε να είμαστε βιώσιμοι σε ό,τι κάνουμε για τον κοινό στόχο της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές».

Σύμφωνα με την Carbon Trust, ενώ πάνω από 55 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είχαν ήδη εγκατασταθεί μέχρι τις αρχές του περασμένου έτους, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπολόγισε ότι θα πρέπει να κατασκευάζονται επιπλέον 70-80 GW ετησίως από το 2030 προκειμένου να επιτευχθεί καθαρό μηδέν έως τα μέσα του αιώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης