ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Προτεραιότητες & Προκλήσεις για την Αγορά Ενέργειας

Οι στρατηγικές της αγοράς

Γ. Αλεξόπουλος

Γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού HE

Ραγδαία η ανάπτυξη της HELLENiQ ENERGY στον τομέα των ΑΠΕ

Ραγδαία η ανάπτυξη της HELLENiQ ENERGY στον τομέα των ΑΠΕ
Η σημερινή κρίση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και οι επενδύσεις για την αντιμετώπισή της, πρέπει να στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη μετάβαση προς ένα μέλλον με ενεργειακή αυτονομία χωρίς άνθρακα

Με στόχο τη δραστική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του, κατά 50% έως το 2030 και μεσοπρόθεσμα τη συνεισφορά των ΑΠΕ κατά 20-25% στην κερδοφορία του, ο όμιλος HELLENiQ ENERGY προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς στην ανάπτυξη έργων όλων των τεχνολογιών. Έχει αυξήσει μέσα σε 18 μήνες κατά 12 φορές την εγκατεστημένη ισχύ του και έχει δεκαπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο έργων, ενώ πέραν της ανάπτυξης νέων έργων εξετάζει ευκαιρίες εξαγορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξη του στο World Energy News ο Γιώργος Αλεξόπουλος γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων της HELLENiQ ENERGY, μέσα στο 2023 ο όμιλος θα συνεχίσει τη ραγδαία ανάπτυξή του στον τομέα των ΑΠΕ. Προαναγγέλλει δε, συγκεκριμένες κινήσεις στην ενεργειακή αγορά της Κύπρου που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Σε ότι αφορά τις γενικότερες εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά και την έκβαση της ενεργειακής κρίσης ο κ. Αλεξόπουλος σημειώνει ότι «πλέον, η Ευρώπη οφείλει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενεργειακή της ασφάλεια, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να εκπληρώσει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους, χωρίς να πληρώνει δυσανάλογα υψηλό κόστος». Μάλιστα σημειώνει ότι «εάν η Ευρώπη στραφεί μονομερώς στις Ανανεώσιμες Πηγές, τότε θα ανακυκλώνει τα ίδια αδιέξοδα» και προσθέτει ότι η συμβατική ενέργεια θα είναι απαραίτητη για αρκετά χρόνια ακόμη στο δρόμο για τη μετάβαση και αυτό προϋποθέτει μεσοπρόθεσμες, αλλά και σε βάθος χρόνου, επενδύσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

- Θεωρείτε ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει; Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι εξελίξεις στο εξής;

«Καθοριστικό ρόλο για τη χρονική διάρκεια και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε, θα διαδραματίζει η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Πρέπει όμως να σημειώσουμε, ότι οι τιμές ενέργειας βρίσκονταν σε ανοδική τροχιά ήδη από το καλοκαίρι του ’21 με την ταχεία επάνοδο της ζήτησης στην παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με την αδυναμία της εφοδιαστικής αλυσίδας να ανταποκριθεί πλήρως ύστερα από την πανδημία, αλλά και την υποεπένδυση τα τελευταία χρόνια σε παραγωγή συμβατικών πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέδειξε, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την σημασία της ασφάλειας στην προμήθεια ενέργειας, από διαφορετικές πηγές, με χρήση διαφορετικών τεχνολογιών και σε προσιτή τιμή. Πλέον, η Ευρώπη οφείλει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενεργειακή της ασφάλεια, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να εκπληρώσει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους, χωρίς να πληρώνει δυσανάλογα υψηλό κόστος.Με τις μεγάλες προκλήσεις στα ζητήματα ενίσχυσης των προμηθειών ενόψει και του επόμενου χειμώνα να είναι επιτακτικές, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενεργειακή μετάβαση πρέπει να συνδυαστεί με την διασφάλιση του εφοδιασμού».

- Ποιες παρεμβάσεις χρειάζονται για την αποφυγή αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον;

«Η σημερινή κρίση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και οι επενδύσεις για την αντιμετώπισή της, πρέπει να στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη μετάβαση προς ένα μέλλον με ενεργειακή αυτονομία χωρίς άνθρακα.  Οφείλουμε να επιταχύνουμε το πέρασμα στην εποχή της καθαρής ενέργειας, να αξιοποιήσουμε την αποθήκευση και να διαμορφώσουμε το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αποδεσμεύσει πολύτιμο χώρο για νέες, βιώσιμες επενδύσεις ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο ενεργειακός τομέας να διασφαλίσουν ότι δε θα διατρέξει κίνδυνο η προμήθεια της απαιτούμενης ενέργειας. Γιατί, πράγματι οι ΑΠΕ καλούνται να σηκώσουν το βάρος του ενεργειακού συστήματος νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν πριν από την κρίση, όπως προκύπτει και από το σχέδιο “REPower EU” της Ε.Ε, αλλά εάν η Ευρώπη στραφεί μονομερώς στις Ανανεώσιμες Πηγές, τότε θα ανακυκλώνει τα ίδια αδιέξοδα. Η συμβατική ενέργεια είναι απαραίτητη στο δρόμο για τη μετάβαση, τη χρειαζόμαστε για αρκετά ακόμη χρόνια και αυτό προϋποθέτει μεσοπρόθεσμες, αλλά και σε βάθος χρόνου, επενδύσεις».


- Πότε νομίζετε ότι θα επανέλθει η αγορά σε νέα ισορροπία και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας για τον κλάδο τόσο των υδρογονανθράκων, αλλά και του ηλεκτρισμού;

«Ήδη, την τελευταία περίοδο, παρατηρείται αποκλιμάκωση και οι τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο, κινούνται σε επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτή η τάση θα εδραιωθεί, ή εάν σύντομα οι τιμές θα επιστρέψουν σε ανοδική τροχιά. Πρόσφατα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, τόνισε ότι οι αγορές φυσικού αερίου βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πολλοί περίμεναν πριν από ένα χρόνο, αλλά «η πραγματικότητα συνηγορεί ότι ο χειμώνας που έρχεται είναι πιθανό να αποτελέσει την πραγματική δοκιμασία».

Κύριο μέλημα για την Ευρώπη θα πρέπει να είναι η αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε λογικές τιμές, η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, η ενεργειακή αποδοτικότητα και η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και η προστασία και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Και στην κατεύθυνση αυτή, η Ε.Ε. θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ενιαία δύναμη των χωρών της στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, προχωρώντας το μέτρο που εξήγγειλε για συλλογικές διαπραγματεύσεις και υπογραφή συμβολαίων με εξαγωγείς από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού. Έτσι μπορεί να περιοριστεί το ενδεχόμενο δραματικής αύξησης των τιμών, λόγω του πολέμου και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας».

23_43.jpg


- Πόσο έχει προχωρήσει η υλοποίηση του μετασχηματισμού της HELLENiQ ENERGY;

«Το ολοκληρωμένο στρατηγικό μας πρόγραμμα “Vision 2025”, που υποστηρίζει τις φιλοδοξίες του Ομίλου για ηγετική θέση στην ενεργειακή μετάβαση, έχει προχωρήσει τάχιστα σε όλες του τις διαστάσεις. Το 2022 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση υλοποίησης της νέας αυτής στρατηγικής κατεύθυνσης, όπου εκτός από τον επανακαθορισμό των στρατηγικών προτεραιοτήτων προς τις πιο καθαρές μορφές ενέργειας και την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων στις ΑΠΕ, αναβαθμίστηκε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, καθιερώθηκε καταλληλότερη εταιρική δομή και, τέλος, υιοθετήθηκε η νέα εταιρική ταυτότητα. Η ονομασία HELLENiQ ENERGY εκφράζει τη βούλησή μας να αγκαλιάσουμε το αύριο της «έξυπνης» ενέργειας, των εναλλακτικών πηγών, της οικονομίας χαμηλών εκπομπών ρύπων και να μετεξελιχθούμε σε έναν οργανισμό που θα δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενέργειας, θέτοντας ως προτεραιότητα τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης».

- Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας, ειδικά στον τομέα της πράσινης μετάβασης;

«Το συνολικό επενδυτικό πλάνο του Ομίλου έως το 2030 ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα μισά θα διοχετευτούν για τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής μας δραστηριότητας και την παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για την ενεργειακή μετάβαση. Ο φιλόδοξος στόχος που έχουμε θέσει, προβλέπει τη δραστική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου κατά 50% έως το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό, η θυγατρική μας εταιρία HELLENiQ Renewables έχει καταστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία στην Ελλάδα σε νέα έργα ΑΠΕ, ενώ κατέχει ήδη τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών στη χώρα μετά τη λειτουργία του εμβληματικού πάρκου ισχύος 204,3 MW, στη περιοχή της Κοζάνης. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 18 μήνες αυξήσαμε 12 φορές την εγκατεστημένη μας ισχύ σε ΑΠΕ, φτάνοντας στα 341 MW, δεκαπλασιάσαμε το χαρτοφυλάκιο έργων σε ανάπτυξη -φωτοβολταϊκά, αιολικά και αποθήκευση- ξεπερνώντας τα 2,5 GW, ενώ αναβαθμίσαμε τον στόχο για τουλάχιστον 1 GW έργων σε λειτουργία έως το 2026.

Το πλάνο μας περιλαμβάνει επένδυση και σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά όπου ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την RWE Renewables, παγκόσμιο ηγέτη του συγκεκριμένου κλάδου, για να διερευνήσουμε από κοινού ευκαιρίες ανάπτυξης.

Μέσα στο 2023, ο Όμιλος θα συνεχίσει τη ραγδαία ανάπτυξή του στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσα από ένα συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, αξιολογώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Για παράδειγμα, η ενεργειακή αγορά της Κύπρου παρουσιάζει για μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε συγκεκριμένες κινήσεις.

Βασική μας επιδίωξη είναι η ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου με επενδύσεις σε διαφορετικές τεχνολογίες, όπως φωτοβολταϊκά, χερσαία και υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο, ενώ εστιάζουμε και στη γεωθερμία που είναι μια ήπια ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα στα επίπεδα του 20-25% η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κερδοφορία του Ομίλου».

- Σε αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς από την επίσπευση των διαδικασιών για την ενεργειακή μετάβαση, ποιο ρόλο θα έχουν τα συμβατικά καύσιμα και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Ομίλου σας;

«Για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας, έως ότου ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός στον κλάδο της ενέργειας, πρέπει να υπάρξει ην βέλτιστη χρήση της συμβατικής ενέργειας, με αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών λύσεων που μειώνουν σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα. Ο Όμιλός μας επενδύει εδώ και δεκαετίες στην συνεχή βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η οποία πλέον δεν στοχεύει μόνο στην μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και στην βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Επιπλέον, ήδη δρομολογούμε επενδύσεις παραγωγής ανανεώσιμων οδικών και αεροπορικών καυσίμων, δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (μπλε υδρογόνο) και χημικής ανακύκλωσης πλαστικών για να συνεισφέρουμε στην κυκλική οικονομία με ανακυκλωμένα πετροχημικά προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα, στο διυλιστήριο της Ελευσίνας προωθείται η υλοποίηση έργου δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στην μονάδα παραγωγής υδρογόνου («μπλε» υδρογόνου) , αλλά και ένα πιλοτικό έργο παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου με ηλεκτρόλυση από ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα αναπτυχθεί εντός των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί και μονάδα συμπαραγωγής που θα καταστήσει το διυλιστήριο ενεργειακά αυτόνομο. Στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης προχωρούμε την επένδυση για μονάδα παραγωγής 40.000 τόνων ετησίως ανανεώσιμου diesel με συγκατεργασία βιώσιμων πρώτων υλών, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024 και ήδη αναπτύσσουμε επιπλέον επενδύσεις στα ανανεώσιμα καύσιμα αξιοποιώντας δυνατότητες συγκατεργασίας σε υφιστάμενες μονάδες και σχεδιάζοντας νέες παραγωγικές μονάδες».

Επιμέλεια: Πηνελόπη Μητρούλια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης