Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τουρκικές απειλές για «Αφροδίτη» με μήνυμα προς Chevron

Τουρκικές απειλές για «Αφροδίτη» με μήνυμα προς Chevron
Η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται για νέο κύκλο έντασης στην ανατολική Μεσόγειο

Κινήσεις πρόκλησης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζει η τουρκική πλευρά ως μέτρο αντίδρασης στην επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» από την αμερικανική εταιρεία Chevron. Η τοποθέτηση που έγινε από πλευράς κατοχικού καθεστώτος, μέσω ανακοίνωσης του λεγόμενου «υπουργείου εξωτερικών», καταδεικνύει πως η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται για νέο κύκλο έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η τουρκική πλευρά θα υλοποιήσει αυτές τις απειλές στρεφόμενη ουσιαστικά εναντίον μιας αμερικανικής εταιρείας. 

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα, Χαλκίν Σεσί (πηγή ΓΤΠ) σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η περιοχή στο οικόπεδο «Αφροδίτη» στην οποία ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει επιβεβαιωτική γεώτρηση η Κυπριακή Δημοκρατία συμπίπτει με την περιοχή στην οποία η ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» αδειοδότησε την τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ).

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε, το λεγόμενο υπουργείο υποστηρίζει ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, συνεχίζει να επιμένει στις «μονομερείς ενέργειες» στην ανατολική Μεσόγειο και να κλιμακώνει την ένταση και προστίθεται ότι αυτές οι δραστηριότητες παρακολουθούνται από κοντά εκ μέρους του «υπουργείου».

«Ενόσω η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει τις επίμονες μονομερείς δραστηριότητές της, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας μαζί με την Τουρκία και να κάνουμε όλα τα βήματα που μπορούν να γίνουν», σημειώνεται στην δήλωση στην οποία επαναλαμβάνεται η θέση ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός», ως συνιδιοκτήτης της Κύπρου, έχει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πόρους πάνω στο νησί και γύρω από αυτό.  Στην ανακοίνωση προβάλλεται και ο ισχυρισμός ότι η «ΤΔΒΚ» αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι προτιμά να επιλυθεί το θέμα μέσω διαλόγου και συνεργασίας και υπενθυμίζονται οι περιεκτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν προς την ελληνοκυπριακή πλευρά το 2011, το 2012, το 2019 και την 1η Ιουλίου 2022.   

Ισχυριζόμενο ότι παρά τις προτάσεις αυτές η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις δραστηριότητές της με τις οποίες σφετερίζεται τα κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού», το «υπουργείο» υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να επωφελείται από το στάτους κβο και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει πλέον να δει την «αδιάλλακτη και επικυριαρχική νοοτροπία της ελληνοκυπριακής διοίκησης», κατά την έκφρασή του.  Κατακτητικά, το «υπουργείο» υπενθυμίζει βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι η πρόταση της Τουρκίας για διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο με θέμα το φυσικό αέριο και απευθύνει έκκληση για διπλωματία και συναίνεση. 

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αναμένεται πως η εταιρεία Chevron θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Γιώργος Παπαναστασίου, είπε ότι για αυτόν τον σκοπό άρχισε η μετακίνηση πλωτού γεωτρύπανου προς την κυπριακή ΑΟΖ ώστε να επιβεβαιώσει τις εκτιμώμενες ποσότητες του κοιτάσματος. Στο εν λόγω σημείο έχουν προηγηθεί δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις. Ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε ακόμη ότι για τους στόχους «Κρόνος» και «Ζευς», οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε υποδομές της Αιγύπτου, υπάρχει προγραμματισμός για επιβεβαιωτική γεώτρηση και από την εταιρεία ENI προς το τέλος του χρόνου, ίσως και αρχές του 2024. Ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε παράλληλα ότι το υπουργείο έχει προτείνει τρίτη εναλλακτική λύση για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», είτε με σταθμό υγροποίησης είτε με πλωτή μονάδα αεριοποίησης, για σκοπούς ασφάλειας της προμήθειας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ 

Ανταλλαγή απόψεων από διαπραγματευτές 

Νέα διαδικτυακή συνάντηση είχαν χθες ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, υπό την αιγίδα του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ συνεχίστηκε η ανασκόπηση θεμάτων που συζητούνται στο πλαίσιο των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών και υπήρξε μια γενική ανταλλαγή απόψεων για το ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας αναζωογόνησης της προοπτικής για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά το τι θα μπορούσε να αναμένεται την επόμενη περίοδο σε σχέση με την πιο μεγάλη εικόνα του Κυπριακού και τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ενδεχόμενα βήματα τοποθετούνται στο διάστημα μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται ότι θα υπάρξει συνέχιση της προσπάθειας του ΓΓ των ΗΕ για επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους, μέσω υψηλόβαθμου στελέχους της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού.

Εξάλλου, το επόμενο διάστημα αναμένεται η εφαρμογή κάποιων πρωτοβουλιών από την Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων, την Τεχνική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, σε θέματα όπως η αντιμετώπιση πυρκαγιών και σεισμών, την Τεχνική Επιτροπή για το Περιβάλλον, την Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, και την Τεχνική Επιτροπή για Οικονομικά Θέματα. Επίσης συνεχίζονται οι εργασίες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά καθώς και των Τεχνικών Επιτροπών για την Εκπαίδευση, για την Υγεία, για το Έγκλημα και για Ανθρωπιστικά Θέματα.

Πηγή: philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης