Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Εξετάζει τη μείωση των τιμών πετρελαίου για την Ασία τον Ιούλιο

Σαουδική Αραβία: Εξετάζει τη μείωση των τιμών πετρελαίου για την Ασία τον Ιούλιο
Η κύρια κατηγορία της Saudi Aramco είναι η Arab Light

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να μειώσει περαιτέρω τις επίσημες τιμές πώλησης (OSP) για όλες τις ποιότητες αργού στην Ασία τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, παρά την επικείμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ + που θα μπορούσε να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω μείωση της παραγωγής.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco ενδέχεται να μειώσει τις τιμές του Arab Light κατά περίπου 1 δολάριο το βαρέλι τον Ιούλιο, σύμφωνα με επτά ερωτηθέντες που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. «Τα περιθώρια διύλισης στα ασιατικά διυλιστήρια παραμένουν αδύναμα και εξακολουθούν να υπάρχουν πιέσεις για μείωση των επιτοκίων λειτουργίας», είπε ένας από τους ερωτηθέντες.

Η ανάκαμψη

Τα κέρδη σε ένα τυπικό διυλιστήριο της Σιγκαπούρης που επεξεργάζεται το αργό πετρέλαιο του Ντουμπάι ανέκαμψαν κατά μέσο όρο στα 4,27 δολάρια το βαρέλι τον Μάιο, από 81 σεντς το βαρέλι τον περασμένο μήνα, αλλά ακόμα πολύ κάτω από τα 10,42 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο.

Η τιμή spot premium για τις κατηγορίες του αργού μειώθηκαν κατά τον κύκλο διαπραγμάτευσης του Μαΐου, καθώς τα διυλιστήρια επιβράδυναν τις αγορές εν μέσω πτωτικών προσδοκιών για τη ζήτηση. Ορισμένα ασιατικά διυλιστήρια, όπως το εργοστάσιο Mailiao της Formosa και το Bangchak της Ταϊλάνδης, μειώνουν τα ποσοστά λειτουργίας. Ενώ η ιαπωνική Cosmo Oil και η Eneos υποφέρουν από διακοπές στη μονάδα που μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ξαναρχίσει η παραγωγή.

Επίσης, ο OPEC+ και οι σύμμαχοί του πρόκειται να συναντηθούν στις 3-4 Ιουνίου για να συζητήσουν τους στόχους παραγωγής. Μόλις πριν από δύο μήνες, ο όμιλος ανακοίνωσε πρόσθετη μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει πολύ πετρέλαιο στην αγορά. Το πρόβλημα είναι ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές», είπε ένας άλλος ερωτώμενος.

Παράλληλα, οι ερωτηθέντες προέβλεψαν ότι το Arab Extra Light θα συνεχίσει να παραμένει φθηνότερο από το Arab Light. Η Saudi Aramco έθεσε το Arab Extra Light OSP Ιουνίου χαμηλότερα από το Arab Light, μια σπάνια κίνηση που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2021. Η Saudi Aramco καθορίζει τις τιμές του αργού με βάση τις συστάσεις των πελατών.

3222.png

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης