Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Έτοιμοι για συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές υπό τον φόβο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών

Έτοιμοι για συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές υπό τον φόβο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών
Στο Eurogroup στις 7 Απριλίου οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα συμφωνήσουν ότι η αξιολόγηση κλείνει σε βασικά σκέλη της και με την κίνηση αυτή θα ανάψει το πράσινο φως ώστε να ανοίξουν και όλα τα σημαντικά ζητήματα
Ο φόβος της κατάρρευσης των τραπεζών στην Ελλάδα εάν παραταθεί επί μακρόν η αξιολόγηση έχει προβληματίσει καίρια κυβέρνηση στην Ελλάδα, Βρυξέλλες και ΔΝΤ.
Όλοι κατανοούν ότι εάν χαθεί ο έλεγχος στις τράπεζες, το σενάριο χάους ενεργοποιείται όπερ σημαίνει ότι κινδυνεύουν οι μέτοχοι, οι καταθέτες με bail in και η οικονομία αποτυγχάνει ακόμη μια φορά να ανακάμψει και εγκλωβίζεται σε καθοδικό σπιράλ νέας ύφεσης…
Υπό τον φόβο να καταρρεύσουν οι τράπεζες για 4η φορά, υπό τον φόνο να αποτύχει το τρίτο μνημόνιο και η Ευρώπη να καλείται άρον – άρον να διαχειριστεί μια υπό χρεοκοπία Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής χρονιάς το 2017 φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να κλείσουν την αξιολόγηση και να επέλθει συμφωνία.
Ήδη και στο εσωτερικό μέτωπο προκύπτει ότι ακόμη και στα εργασιακά το 10% που αφορά τις απολύσεις, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις ΔΕΚΟ δηλαδή στο δημόσιο εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εκλογική του πελατεία.
Οι ομαδικές απολύσεις θα ξεκινήσουν από τις ΔΕΚΟ και μια μείωση 10% στις ΔΕΚΟ σημαίνει χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο.
Έτσι εξηγείται γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει 'μασάζ' στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ημιτελής συμφωνία στις 7 Απριλίου

Με βάση ένα νέο σχεδιασμό η αξιολόγηση έστω και ημιτελής θα κλείσει στις 7 Απριλίου όπου στο Eurogroup εκείνης της ημέρας θα υπάρξει μια ισχυρή πολιτική δήλωση από την Ευρώπη στήριξης της Ελλάδος.
Στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου δεν θα υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση αλλά οι υπουργοί οικονομικών θα επιβεβαιώσουν ότι βρίσκεται κοντά το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Στο Eurogroup στις 7 Απριλίου οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα συμφωνήσουν ότι η αξιολόγηση κλείνει σε βασικά σκέλη της και με την κίνηση αυτή θα ανάψει το πράσινο φως ώστε να ανοίξουν και όλα τα σημαντικά ζητήματα:
  • Μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
  • Να συμφωνηθεί να αλλάξει η στοχοθεσία για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά από ορισμένα χρόνια. Κοινώς αρχικά να υιοθετηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών αλλά στην πορεία οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα να μειώνονται.
  • Συμμετοχή του ΔΝΤ με 3-4 δισεκ. ευρώ στο τρίτο μνημόνιο
  • Σχεδιασμός για το τι πρόκειται να συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το τρίτο μνημόνιο.Εάν θα υπάρξει παράταση του τρίτου μνημονίου ή εάν θα συμφωνηθεί ένα τέταρτο μνημόνιο.
Σε αυτό το σενάριο η ποσοτική χαλάρωση – που όπως έχει αναλυθεί έχει μικρή πλέον αξία – θα μπορούσε να δοθεί στις 8 Ιουνίου του 2017.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης