Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Αντιδράσεις στο Βόλο για την παραγωγή ενέργειας από την ΑΓΕΤ Ηρακλής με καύση RDF

Αντιδράσεις στο Βόλο για την παραγωγή ενέργειας από την ΑΓΕΤ Ηρακλής με καύση RDF
Επιστήμονες και φορείς της πόλης υποστηρίζουν ότι θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η ήδη μολυσμένη ατμόσφαιρα της πόλης.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Βόλο η πρόταση της ΑΓΕΤ Ηρακλής να κάνει χρήση του προερχόμενου από τα απορρίμματα της πόλης RDF (σ.σ. κυρίως χαρτί, πλαστικό και ύφασμα), για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της βιομηχανικής μονάδας μέσω της καύσης του.
«Η πόλη του Βόλου αντιμετωπίζει ήδη μεγάλο πρόβλημα αερορύπανσης και η καύση του RDF θα την επιβαρύνει επιπλέον», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Γιώργος Πρώιας μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο ίδιος εξήγησε, ότι η καύση του RDF θα μπορούσε να γίνεται με ασφάλεια για τη δημόσια υγεία, καθώς υπάρχει η απαιτούμενη τεχνολογία, όμως θα πρέπει να υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, για να μπορούν να πιστοποιήσουν κατά πόσο τηρείται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ειδικότερα ο κ. Πρώιας ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι σε χημικές αναλύσεις που έγιναν στους στα αιωρούμενα σωματίδια από το 2008 έως το 2012 στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πιστοποιήθηκε ότι υπήρχαν υπολείμματα βαρέων μετάλλων και όχι μόνο από τη βιομηχανία, αλλά και από καύση σκουπιδιών.
Επιπλέον κατά τη διάρκεια της κρίσης, η καύση ξύλου ή άλλων υλικών από τα νοικοκυριά, η κακή συντήρηση των καυστήρων κ.α., είχαν σαν αποτέλεσμα την δραματική αύξηση καρκίνων, παιδικού άσθματος κ.α.
«Όλα αυτά θα φανούν εντονότερα τα επόμενα χρόνια» υποστήριξε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι σε μελέτες που είχαν γίνει στην πόλη του Βόλου με φοιτητές στο πλαίσιο μεταπτυχιακών εργασιών με φορητά όργανα και για 3 συνεχόμενα χρόνια, διερευνήθηκε πως κατανέμεται χωριά η ρύπανση.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι το πρωί και το βράδυ το πρόβλημα είναι εντονότερο στην πόλη, που έτσι όπως είναι σχεδιασμένη, εγκλωβίζει τους ρύπους και μαζί με την υγρασία η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι χειρότερη.
Στα θετικά της καύσης ο κ. Πρώιας ανέφερε τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση καυσίμων, τη μείωση του λειτουργικού κόστος σε μία επιχείρηση κλπ. Τα αρνητικά όμως είναι πολύ περισσότερα, καθώς από την καύση του εκλύονται στην ατμόσφαιρα προϊόντα οξειδίου του αζώτου, που όταν είναι σε υψηλές συγκεντρώσεις, είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, καθώς βαρέα μέταλλα, χλωροφθοράνθρακες, μόλυβδος, φουράνια, διοξίνες κ.α. είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο.
«Ο κάθε φορέας που θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει το RDF ως καύσιμο υλικό, θα πρέπει να εκπονήσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αν εγκριθεί, μετά θα πρέπει και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι σε θέση να ελέγχουν την εφαρμογή της.
Γιατί η τεχνολογία υπάρχει, ώστε να περιοριστεί η έκλυση στην ατμόσφαιρα αυτών των ρύπων.
Υπάρχουν στο εξωτερικό εργοστάσια καύσης απορριμμάτων γενικότερα δίπλα σε πόλεις, χωρίς να υφίσταται πρόβλημα.
Ποιος μας λέει εμάς και σε κάθε πολίτη του Βόλου, ότι αυτό θα ισχύσει;», αναρωτήθηκε ο κ. Πρώϊας.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής υποστήριξε, ότι οι Βολιώτες απορρίπτουν συνολικά την πρόταση για καύση RDF από την ΑΓΕΤ και όχι μόνο.
Επιπλέον, επέρριψε ευθύνες στην δημοτική αρχή Βόλου, για το πως χειρίστηκε το θέμα, επισημαίνοντας ότι από την αρχή της θητείας της είχε ταχθεί υπέρ της καύσης των απορριμμάτων, στο πλαίσιο του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της λύσης της αύξησης του ποσοστού ανακύκλωσης, κάτι που όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί, αν γίνει από το σπίτι ακόμη.
Τέλος, επεσήμανε ότι μπορεί ακαδημαϊκά στο εργαστήριο να μπορεί να ελεγχθούν οι ρύποι που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση του RDF, όμως όπως είπε «ποιος μπορεί να εμπιστευθεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όταν η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται, είναι “γη και ύδωρ στα μεγάλα συμφέροντα”;».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης