Αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και ανησυχίες για την προσφορά από χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Λιβύη
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο πάνω από 2% στη σημερινή συνεδρίαση, κυρίως λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και των ανησυχιών για την προσφορά. H άνοδος είναι μια έντονη υπενθύμιση της ευαισθησίας της αγοράς πετρελαίου στον γεωπολιτικό κίνδυνο και της εύθραυστης ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Περί τις 18:00 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού ενισχυόταν 2,8% στα 75,25 δολ. το βαρέλι και το brent σημείωνε άνοδο 2,5% στα 78,40 δολ. το βαρέλι.
Η Μέση Ανατολή, ένας κρίσιμος άξονας στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, έχει αυξημένη αστάθεια. Τα πρόσφατα γεγονότα, που κυμαίνονται από στρατιωτικές κλιμακώσεις έως πολιτική αστάθεια, έχουν πυροδοτήσει φόβους για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού. Οι traders και οι επενδυτές έχουν πλήρη επίγνωση του κομβικού ρόλου της περιοχής στο ενεργειακό τοπίο και αντιδρούν ανάλογα, αυξάνοντας τις τιμές καθώς επιδιώκουν να μετριάσουν τον κίνδυνο.
Πέρα από τη Μέση Ανατολή, επιπρόσθετες ανησυχίες για την προσφορά προέρχονται από άλλους μεγάλους παραγωγούς όπως η Βενεζουέλα και η Λιβύη. Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν τις δικές τους εσωτερικές προκλήσεις, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη στενή κατάσταση του εφοδιασμού. Αυτή η συρροή γεωπολιτικών παραγόντων έχει δημιουργήσει μια τέλεια καταιγίδα για τις τιμές του πετρελαίου, ωθώντας τις προς τα πάνω.
Αύξηση της ζήτησης
Ενώ ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το πρόσφατο ράλι είναι απλώς μια διόρθωση της αγοράς μετά από υπερβολικό sell-off, άλλοι επισημαίνουν τα θεμελιώδη μεγέθη. Υπογραμμίζουν την προσδοκία για ισχυρή αύξηση της ζήτησης τους επόμενους μήνες, τροφοδοτούμενη από την οικονομική ανάκαμψη και τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας. Αυτό το ανοδικό συναίσθημα προσθέτει περαιτέρω ώθηση στην άνοδο των τιμών.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Οι αυξημένες τιμές μπορούν να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις, επηρεάζοντας δυνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη. Είναι μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά την κατάσταση, έτοιμοι να παρέμβουν εάν χρειαστεί.
Η αγορά πετρελαίου είναι γνωστή για την αστάθειά της και το σημερινό άλμα 2% είναι απόδειξη αυτού. Είναι μια αγορά που βρίσκεται σε συνεχή ροή, αντιδρώντας στις τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
www.worldenergynews.gr