Ενέργεια

WSJ: Εκτίμηση - βόμβα για δεκαπλασιασμό του κόστους ρεύματος στις ΗΠΑ

WSJ: Εκτίμηση - βόμβα για δεκαπλασιασμό του κόστους ρεύματος στις ΗΠΑ

Η Wall Street Journal επικαλούμενη στοιχεία από αναλυτές της αμερικανικής αγοράς ενέργειας, εκτιμά ότι το 2025 οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να εκτοξευτούν…

Σοκαριστικό είναι το δημοσίευμα της Wall Street Journal για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ.

Η γνωστή ημερήσια εφημερίδα οικονομικού περιεχομένου η οποία εκδίδεται στην Νέα Υόρκη, επικαλούμενη στοιχεία από αναλυτές της αμερικανικής αγοράς ενέργειας, γράφει ότι το επόμενο έτος οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να δεκαπλασιαστούν.

Μια κιλοβατώρα για τους Αμερικανούς καταναλωτές το 2025 πιθανότατα θα κοστίσει 10 φορές περισσότερο από ό,τι τώρα.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, δεν φταίνε οι Ρώσοι για αυτό, αλλά η ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών, ιδιαίτερα η έκρηξη στην κατασκευή κέντρων δεδομένων, που καταβροχθίζουν την ηλεκτρική ενέργεια.

Οι αναλυτές έχουν υπολογίσει ότι στην τρέχουσα δυναμική, οι γίγαντες της ψηφιακής αγοράς εισάγουν τέτοιο αριθμό εγκαταστάσεων έντασης ενέργειας που ακόμη και αν ξεκινήσει η έκτακτη κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αύριο, η θέση σε λειτουργία τους θα καθυστερήσει για χρόνια, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω το χάσμα μεταξύ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατανάλωσης.

Το αποτέλεσμα είναι μια αυξανόμενη έλλειψη, και κατά συνέπεια, οι τιμές θα αυξηθούν υπερβολικά.

 

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το δημοσίευμα συνεχίζει την χρηματιστηριακή τάση των τελευταίων μηνών, η οποία σαφώς δεν έχει τελειώσει.

Μόλις πριν από μια εβδομάδα, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ , μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, δημοσίευσαν στοιχεία για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής σε σύγκριση με ολόκληρες χώρες.

Η επιλεγμένη αναλογία υποδηλώνει αμέσως: η ανάλυση έδειξε ότι τα κέντρα δεδομένων της Microsoft και της Google καταναλώνουν τουλάχιστον 24 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως.

Το καθένα ξεχωριστά.

Αντίστοιχα, κάθε εταιρεία ξεχωριστά καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από χώρες όπως, για παράδειγμα, η Ιορδανία , η Γκάνα, το Πουέρτο Ρίκο ή η Νιγηρία.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Meta* και η Apple , οι οποίες αγοράζουν «μέτρια» 12 και 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, αντίστοιχα, για να υποστηρίξουν το τεχνολογικό τους οικοδόμημα.

Σαφές παράδειγμα είναι η χρηματιστηριακή καταιγίδα που εκτυλίχθηκε γύρω από το «εκπρόσωπο» της αμερικανικής και παγκόσμιας αγοράς πληροφορικής, τη NVIDIA.

Μόλις πριν από ένα μήνα, η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται σε 4 βασικούς τομείς (παραγωγή τσιπ και επεξεργαστών, λύσεις οπτικοποίησης υλικού, κέντρα δεδομένων και υπολογιστικοί επιταχυντές για αυτοκίνητα νέας γενιάς), με βάση τα αποτελέσματα της χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης σε χρεόγραφα, έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.

Έτσι, οι ειδικοί της αγοράς αποκαλούν την αυξανόμενη δημοτικότητα των νευρωνικών δικτύων και την αναγκαστική αναβάθμιση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης το βασικό πρόβλημα.

Η ανάπτυξη νέων λύσεων και η διασφάλιση της λειτουργίας των υπαρχόντων κελύφους λογισμικού και υποδομής υλικού απαιτεί τέτοια ποσότητα ενέργειας που σε λίγα μόλις χρόνια, η ανθρωπότητα θα αναγκαστεί να επιλέξει πού και πώς θα διανείμει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια και κάθε γιγαβάτ θα είναι εξίσου πολύτιμο σαν μια γουλιά νερό στη μέση της ερήμου.

 

Κατανάλωση

Πριν από λίγο καιρό ο ΟΗΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας του περιβάλλοντος (UNEP), δημοσίευσε κρίσιμα στατιστικά στοιχεία.

Υπολογίζεται ότι για να διασφαλιστεί το βιοτικό επίπεδο που έχουμε συνηθίσει, κάθε μήνα εξάγεται ένας τόνος ορυκτών από τα έγκατα του πλανήτη.

Μετάλλευμα, μη μεταλλικά υλικά, βιομάζα και ενέργεια.

Κατά το μέσο προσδόκιμο ζωής, κάθε κάτοικος καταναλώνει, άμεσα ή έμμεσα, περίπου χίλιους τόνους υπόγειου πλούτου, δηλαδή δεκαπέντε φορτηγά σιδηροδρομικά βαγόνια.

Ο ΟΗΕ υπολόγισε ότι τα τελευταία 50 χρόνια δεν υπήρξε ούτε μια πενταετία που να μην παραβιάστηκε αυτή η τάση, δηλαδή η κατανάλωση φυσικών πόρων να αυξάνεται εκθετικά.

Εξάλλου, εκτός από την αυστηρή διασφάλιση της καθημερινής ζωής, αυτή η ίδια η ανθρωπότητα έχει συνηθίσει να ζει με άνεση, να απολαμβάνει όλα τα οφέλη ενός εξαιρετικά ανεπτυγμένου τεχνολογικού πολιτισμού και είναι πολύ αγανακτισμένη όταν η εφαρμογή της τράπεζας δεν λειτουργεί ή τα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δεν λειτουργούν.

Οι σκοτεινές φαντασιώσεις των συγγραφέων των μέσων του περασμένου αιώνα είναι ήδη εδώ…

ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης