Περιβάλλον

Αμαζόνιος: Η Βραζιλία ζητά από την ΕΕ να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για την αποψίλωση (Euractiv)

Αμαζόνιος: Η Βραζιλία ζητά από την ΕΕ να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για την αποψίλωση (Euractiv)
Ο νόμος θα μπορούσε να επιφέρει πτώση κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην αξία των εξαγωγών, υπολογίζει η κυβέρνηση της Βραζιλίας
Η Βραζιλία ζήτησε την Τετάρτη (11/9) από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην εφαρμόσει τους κανονισμούς που έχει θεσπίσει για την αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου (EUDR) στο τέλος του έτους, όπως είχε προγραμματιστεί, και ζήτησε την αναθεώρησή του για να μην πληγούν οι βραζιλιάνικες εξαγωγές.

Σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωσε ότι ο νόμος που απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων που συνδέονται με την καταστροφή των δασών του πλανήτη θα μπορούσε να επηρεάσει σχεδόν το 1/3 των εξαγωγών της Βραζιλίας προς την ΕΕ.

Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2022 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους, δίνοντας στις εταιρείες 18 μήνες για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος νόμος ισχύει για τη σόγια, το βόειο κρέας, το φοινικέλαιο, τον καφέ, το κακάο, το καουτσούκ, το ξύλο και τα παράγωγά του, τα δερμάτινα και τα έπιπλα.

«Η Βραζιλία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές της ΕΕ στα περισσότερα προϊόντα που καλύπτονται από τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία, τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 30% των εξαγωγών μας προς το κοινοτικό μπλοκ», αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφεται από τους υπουργούς Γεωργίας και Εξωτερικών της λατινοαμερικανικής χώρας.

«Προκειμένου να αποφευχθεί ο αντίκτυπος στις εμπορικές μας σχέσεις, ζητάμε από την ΕΕ να μην εφαρμόσει τον κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών στο τέλος του 2024 και να επανεξετάσει επειγόντως την προσέγγισή της στο θέμα», έγραψαν οι υπουργοί.

Στα 46,3 δισ. οι εξαγωγές της Βραζιλίας πέρυσι

Οι εξαγωγές της Βραζιλίας αυτών των προϊόντων το 2023 ανήλθαν σε 46,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου.

Η EUDR θα μπορούσε να επιφέρει πτώση κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην αξία των εξαγωγών, υπολογίζει η κυβέρνηση της Βραζιλίας.

«Θεωρούμε ότι η EUDR είναι ένα μονομερές και τιμωρητικό μέσο που αγνοεί τους εθνικούς νόμους για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών», καταγγέλλεται στην επιστολή, προσθέτοντας ότι ο ευρωπαϊκός νόμος κάνει διακρίσεις εις βάρος των χωρών με δασικούς πόρους και αυξάνει το κόστος για τους παραγωγούς και τους εξαγωγείς.

Η EUDR έχει αποτελέσει παράγοντα τριβής στις εμπορικές συνομιλίες της ΕΕ με τη Βραζιλία και τους εταίρους της στο εμπορικό μπλοκ Mercosur της Νότιας Αμερικής.

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νότιας Αμερικής που συναντήθηκαν στη Μπραζίλια την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι σημείωσαν «σημαντική πρόοδο» σε επίμαχα ζητήματα που καθυστερούσαν επί μακρόν τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Ενώ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου είναι ανεξάρτητη από την EUDR, οι Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο νόμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ποσόστωσης των γεωργικών προϊόντων της χώρας τους προς την ΕΕ και για αυτό θέλουν να επιδιώξουν κάποια μορφή αποζημίωσης εάν εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός νόμος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης